Събота, 23 Юни 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.04.2017  » Колко яйца могат да се изяждат дневно, без да вредят?
  Колко яйца могат да се изяждат дневно, без да вредят?

  Източник: iStockphoto

  Яйцата са сред най-питателните храни, застъпени в човешката диета. Те са сравнително евтин източник на качествен, биоусвоим протеин, на витамините В и D, както и на полезните минерали селен, цинк, желязо и мед.

  Високото съдържание на холестерол, обаче, им носи лоша слава. В жълтъка на едно средно яйце се намират средно 186 милиграма холестерол. Това представлява над 60% от необходимия дневен прием на холестерол за човешкото тяло. Много хора се безпокоят от този факт, приемайки, че завишения прием на диетичен холестерол повишава нивата на кръвния холестерол.

  Това не е правилно – човешкия метаболизъм изисква холестерол за множество синтетични и регулаторни реакции, а в ролята си на структурна молекула, холестерола участва в изглаждането на почти всички клетъчни мембрани в тялото. Той се използва и за производството на хормони като тестостерон, естроген и кортизол. 

  Холестерола е толкова важен за тялото, че се произвежда и от черния дроб. Когато не се приема достатъчно с храната, продукцията му нараства, а когато се поема в по-големи количесва, чрения дроб започва да произвежда по-малко. Чрез този компенсаторен механизъм, нивата на холестерол в кръвта се променят слабо при нормални условия, независимо от хранителния режим.

  Разпространените препоръки за правилно хранене ограничават приема на яйца до 2-6 на седмица, но не са налични научни изследвания, които да подкрепят тази препоръка.

  Проучване от страниците на журнала Metabolism (2013, брой 62, стр. 400-410) и сходно изследване от журнала на Британското химично общество Food & Function (2013, брой 4, стр. 213-221) разкриват, че консумацията на 3 яйца дневно има следните ефекти: повишаване на нивата на високоплътностния „добър“ холестерол, слабо понижаване на кръвните нива на триглицериди и значително повишаване в нивата на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин. 

  След 4-седмичен прием на 3 яйца дневно при 70% от изследваните хора, нивата на общ холестерол не се променили, при 30% се покачили слабо.

  Според цитираните и други изследвания, приема на 3 яйца дневно е напълно безопасен за хора в добро общо здравословно състояние. Научни данни за влиянието от ежедневния прием на над 3 яйца не са известни, но ако не са налични хранителни алергии или метаболитни нарушения, редкия прием на по-големи количества не се счита за здравословна заплаха.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    31.05.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net