17.04.2017  » Колко яйца могат да се изяждат дневно, без да вредят?
Колко яйца могат да се изяждат дневно, без да вредят?

Източник: iStockphoto

Яйцата са сред най-питателните храни, застъпени в човешката диета. Те са сравнително евтин източник на качествен, биоусвоим протеин, на витамините В и D, както и на полезните минерали селен, цинк, желязо и мед.

Високото съдържание на холестерол, обаче, им носи лоша слава. В жълтъка на едно средно яйце се намират средно 186 милиграма холестерол. Това представлява над 60% от необходимия дневен прием на холестерол за човешкото тяло. Много хора се безпокоят от този факт, приемайки, че завишения прием на диетичен холестерол повишава нивата на кръвния холестерол.

Това не е правилно – човешкия метаболизъм изисква холестерол за множество синтетични и регулаторни реакции, а в ролята си на структурна молекула, холестерола участва в изглаждането на почти всички клетъчни мембрани в тялото. Той се използва и за производството на хормони като тестостерон, естроген и кортизол. 

Холестерола е толкова важен за тялото, че се произвежда и от черния дроб. Когато не се приема достатъчно с храната, продукцията му нараства, а когато се поема в по-големи количесва, чрения дроб започва да произвежда по-малко. Чрез този компенсаторен механизъм, нивата на холестерол в кръвта се променят слабо при нормални условия, независимо от хранителния режим.

Разпространените препоръки за правилно хранене ограничават приема на яйца до 2-6 на седмица, но не са налични научни изследвания, които да подкрепят тази препоръка.

Проучване от страниците на журнала Metabolism (2013, брой 62, стр. 400-410) и сходно изследване от журнала на Британското химично общество Food & Function (2013, брой 4, стр. 213-221) разкриват, че консумацията на 3 яйца дневно има следните ефекти: повишаване на нивата на високоплътностния „добър“ холестерол, слабо понижаване на кръвните нива на триглицериди и значително повишаване в нивата на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин. 

След 4-седмичен прием на 3 яйца дневно при 70% от изследваните хора, нивата на общ холестерол не се променили, при 30% се покачили слабо.

Според цитираните и други изследвания, приема на 3 яйца дневно е напълно безопасен за хора в добро общо здравословно състояние. Научни данни за влиянието от ежедневния прием на над 3 яйца не са известни, но ако не са налични хранителни алергии или метаболитни нарушения, редкия прием на по-големи количества не се счита за здравословна заплаха.

puls.bg

«  Обратно към всички текстове