17.04.2017  » Изкуствените подсладители ускоряват затлъстяването
Изкуствените подсладители ускоряват затлъстяването?

Източник: iStockphoto

Много хора предпочитат нискокалоричните подсладители като по-здравословна алтернатива на рафинираната бяла захар. 

Изследване от началото на 2017 г. обаче разкрива как приемът на подобни захарни заместители може да стимулира и ускорява натрупването на мазнини, особено при хора с вече налично наднормено тегло.

Учени от Университета Джордж Вашингтон под ръководството на д-р Сабиасачи Сен анализирали ефектите на един от най-съвременните подсладители – сукралоза

Сукралозата, позната в Европейския Съюз като хранителна дабовка Е955 се отличава с наличието на 0 калории и сладост до 1000 пъти по-силна от захарозата, 650 пъти по-силна от захарта, три пъти по-силна от аспартама и два пъти по-силна от захарина. Използва се в диетични напитки, пакетирани подсладители за чай и кафе, дъвки без захар, зърнени закуски, тестени полуфабрикати и дори сосове на салати.

Учените направили две открития. Първото било, че честият прием на сукралоза води до повишена експресия (синтетична активност) на гени, свързани с появата на възпалителни процеси и производството на мазнини. Второто откритие било, че когато стволови клетки бъдат изложени дори на минимални количества сукралоза, те започват да акумулират значително повече мазнини.

При последващи изследвания върху доброволци, било установено, че приемът на нискокалорични подсладители води до завишен транспорт на глюкоза към множество типове клетки в тялото, включително хепатоцити – клетките на черния дроб. Скоро след това, засегнатите клетки демонстрират свръхекспресия на гени, свързани с обработка и отлагане на мазнини. Това води до дерегулация на метаболизма в полза на натрупването на мазнини в и около засегнатите клетки и ускоряване на затлъстяването.

Изследователите споделят, че тези ефекти са опасни за всички консумиращи сукралоза, но застрашават най-вече хората с нарушен глюкозен баланс и страдащите от предиабет и затлъстяване.

puls.bg

«  Обратно към всички текстове