Събота, 23 Юни 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.04.2017  » Учени откриха как броколите ни предпазват от рак
  Учени откриха как броколите ни предпазват от рак

  Източник: iStockphoto

  Изследвания от последните години неколкократно посочват, че съединението сулфорафан – един от многото полезни компоненти на броколи и други кръстоцветни зеленчуци е способно да предотвратява развитието на ракови образувания или да забавя тяхното развитие.

  В тазгодишно изследване, проведено в Oregon State University екип учени предполагат, че са открили търсения механизъм. Те наблюдавали ефекта на сулфорафан върху ракови клетки в тъкани на простатната жлеза. Съединението ги изненадало с ясно изразената си способност да потиска експресията на дълги некодиращи молекули РНК (lncRNA) в простатните ракови клетки. Това отнело способността на клетките да формират колонии и да причиняват метастази на рака (разсейки в други тъкани и системи).

  Приемани до скоро за отпадъчни генетични молекули без значителна функция и без способност да кодират протеини, lncRNA обърнали представата на учените за метастазните способности на раковите заболявания и през последните месеци биват сочени за основни играчи в развитието на много видове рак – простатен, стомашен, белодробен, на гърдата и др.

  Предполага се, че lncRNA има способност да регулира експресията на гени – процес, в който  някои гени биват „включени“ или „изключени“, за да вършат работата си – производството на протеини. Нарушения в регулацията на lncRNA се смятат за важен фактор в развитието на ракови заболявания, които бързо излизат извън контрол.

  Когато учените приложили сулфорафан към раковите клетки, нивата на специфична молекула lncRNA, кръстена LINC01116, спаднали драстично. Това довело до силно забавено развитие на раковите клетки, забавено разпространение на ракови метастази, както и четирикратно понижение в способността на вредните клетки да формират колонии. 

  Според учените сулфорафанът е отлично оръжие срещу рака, което не само възпрепятства появата, но и ограничава разпространението на ракови образувания в човешкото тяло. Те са убедени, че приемът на съединението с храната би имало големи ползи за превенцията на ракови заболявания.

  Най-големи концентрации сулфорафан се намират в броколи – ежеседмичната им консумация е много вероятно да предотврати появата на рак, уверени са изследователите. Други храни, богати на противораковото съединение, са брюкселско и обикновено зеле, карфиол, бок чой, синап, репички и хрян.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    31.05.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net