Събота, 23 Юни 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.04.2017  » Рукола – полезна добавка за пици и салати
  Рукола – полезна добавка за пици и салати

  Източник: iStockphoto

  Руколата, позната още като аругула, рокет и ерука, е едногодишно кръстоцветно растение, споделящо много от полезните свойства на други кръстоцветни – броколи, карфиол, репички, зеле, брюкселско зеле и др. Листата са нежни, с пикантен и леко кисел вкус.

  Наред с други зеленолистни зеленчуци, руколата съдържа високи нива на естествени нитрати, над 2,5 милиграма на грам прясна маса. Приемът на храни, богати на диетични нитрати, са с доказани ползи за понижаване на кръвното налягане, а в същото време понижават необходимостта от кислород по време на физически натоварвания и подобряват атлетичните способности.

  Според данни на щатското министерство на земеделието, в 40 грама прясна рукола се съдържат близо 10 калории, 1 грам протеини, 0,3 грама мазнини и 1,5 грама въглехидрати от които 0,6 г са фибри и 0,8 г – захари. Приема на същите 40 грама доставя на тялото 20% от необходимата дневна доза витамин А, над 50% от необходимия витамин К и близо 10% от необходимите витамин С, фолиева киселина и калций.

  Зеленчукът е подходящ за консумация от повечето хора, но е най-полезен за диабетици, понеже съдържа мощния антиоксидант алфа-липоева киселина. В Германия киселината се предписва като хранителна добавка при диабет, има свойствата да понижава нивата на кръвна захар (глюкоза), да повишава инсулиновата чувствителност и да понижава оксидативния стрес, свързан с диабетната невропатия. Съвременни изследвания демонстрират как киселината значително понижава клетъчните увреждания вследствие на периферна и автономна невропатия.

  Съставката е и особено полезна за костите – отличните нива на витамин К подобряват костното здраве и подсилват функцията на структурните белтъци от костната матрица, повишават абсорбцията на калций и понижват отделянето му в урината.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    31.05.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net