17.04.2017  » Ползването на телефон преди лягане вреди на здравето

Използването на телефона преди лягане вреди на здравето ви
Източник: iStock/Guliver
Може би сте чували, че взирането в екрана на телефона преди лягане вреди на съня. От Business Insider са проучили защо това действие се отразява негативно на мозъка и телата ни. Основният проблем идва от там, че вашият циркаден ритъм (той определя кога тялото ви отделя хормони) се контролира от излагането на светлина. Съответно, когато проверите телефона си през нощта, той изпраща поток от фотони директно в очите ви и казва на мозъка ви да не отделя мелатонин – хормонът, който ви кара да се чувствате уморени.

С други думи – ще бъдете по-дълго будни, а това от своя страна ще ви накара да проверявате телефона още и още… Накрая, когато мозъкът ви се е наситил, вероятно ще са минали близо 2 часа от първоначалното ви лягане. Всичко това може и да не звучи прекалено лошо. Тепърва обаче учените започват да разбират защо сънят е толкова важен. От една страна, 7-9-часово спане на нощ позволява на активните ни неврони да си почиват. От друга, то поддържа и невроглиите – клетки, които са от съществено значение за прочистването на невротоксините, натрупващи се в мозъка през деня. Когато не се наспиваме достатъчно, тези клетки не могат да свършат работата си и съответно нашата памет и внимание страдат.

Да не говорим, че недостатъчното спане влияе и на метаболизма ви. Изгледайте видеото по-горе за повече информация и следващият път, когато си легнете, просто оставете смартфона си настрана.
expert.bg

«  Обратно към всички текстове