Понеделник, 23 Септември 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.05.2017  » Как сексът подобрява имунната сила?
  Как сексът подобрява имунната сила?

  Източник: iStockphoto

  Проучвания относно ефектите на секса върху човешкото тяло и съзнание разкриват огромно количество данни за ползите от тази приятна активност. Научния метод подкрепя и едно странно твърдение – интимните контакти могат да повишават защитните сили на имунната система.

  Осъществяването на сексуални контакти 1-2 пъти в седмицата е оптималната честота, необходима за повишаването на имунната сила на организма. Твърдението е базирано на популярно изследване, публикувано през 2004 година в журнала Psychological Reports от учените Карл Чарнетски и Франсис Бреннан.

  Силата на имунната система може да бъде прецизно определена чрез измерване на налични в слюнката антитела познати като имуноглобулин-А (IgA). Според изследването на Чарнетски и Бреннан, хората правещи секс 1-2 пъти седмично отбелязват близо 30% скок в количеството налични антитела – белег за повишена имунна защита. Подобни повишения в имуноглобулиновите концентрации не били отчетени при хора, правещи секс с по-ниска или по-висока честота.

  Промяната в имунната сила се дължи на факта, че сексуално активните хора са изложени на по-голям брой инфекциозни агенти и имунологични дразнители. Имунната им система се приспособява към завишената опасност, като увеличава броя на защитни антитела. Те увеличават броя си не само в слюнката и мукозните тъкани, а из цялото тяло. Освен това са ефективни не само срещу полово предаваните патогени, но и срещу често срещани болестотворни микроорганизми като грипните вируси и причинителите на простудни заболявания

  В допълнение – след достигането на оргазъм, отделянето на хормони като окситоцин, пролактин и естроген подобряват продължителността и качеството на съня. Здравия сън гарантира понижение на стресовия хормон кортизол, чието наличие води до понижаване в силата на имунната система чрез свойството си да потиска производството на интерлевкин-12, алфа- и гама-интерферон и туморен некротичен фактор-алфа – важни за имунната система компоненти, без които ефективната защита на тялото силно спада. По-бързото понижаване на телесния кортизол означава допълнително повишаване на имунната защита.

  Въпреки добре изучените ползи от редовните полови контакти за имунната система, е важно да се практикува безопасен секс и да се познават практиките за избягване на нежелана бременност, както и рисковите фактори от заразяване с полово-предавани инфекции.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net