Неделя, 25 Август 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.05.2017  » Сексуалната ориентация се влияe преди раждането

  Сексуалната ориентация може да се повлиява преди раждането

  Източник: iStockphoto

  Бисексуалността е по-често срещана при мъже и жени, чиито майки са получавали допълнителни дози от половия хормон прогестерон по време на бременността си. Това е едно от подкрепените с доказателства предположения на научния екип на Джуун Райниш, директор на Института Кинзи в САЩ. Изследването им е публикувано в уважавания журнал Archives of Sexual Bahavior през април 2017 година. Самото изследване включва проследяване на медицинското и сексуално развитие на датчани, чиито майки били третирани с прогестерон за предотвратяване на преждевременно раждане.

  Според научния екип, прогестерона е силно неоценен фактор, влияещ върху развитието и вариациите на човешката сексуалност, психоемоционалното развитие и сексуалното поведение. Хормона намира широко приложение при здравните грижи за бъдещи майки, особено за предотвратяване на усложнения по време на бременността.

  Прогестерона се произвежда в телата както на жени, така и на мъже. Има редица регулаторни функции, участва в производството на други полови хормони, влияе на различни стресови реакции на тялото, протичащи възпалителни процеси и играе важна роля в неврологичното развитие на организма.

  В съвременната медицина, прогестерона и неговите синтетични версии се предписват за улесняване на процеса на оплождане (на клетъчно ниво) и повишаване на вероятността за зачеване, за предотвратяването на преждевременно раждане, както и за увеличаване на родилното тегло на бебето.

  Университетската болница в Копенхаген предоставила на учените медицинска информация за всички датчани, родени в болницата между 1959 и 1961 година. Сред тях били избрани 17 жени и 17 мъже, върху чиито майки бил приложен прогестероновия медикамент лутоциклин за предотвратяване на преждевременно раждане. Данните на тези хора били сравнени и анализирани спрямо данните на техни връстници, родени в същата болница, но нямащи контакт с никакви прогестеронови препарати преди раждането си – те били контролната група на изследването. Всички участници в изследването имали много сходни характеристики за своите физически, медицински и социално-икономични фактори. 

  Двете групи били детайлно проучени от лекари, психолози и други медицински специалисти, включително и сексолози. Според получените резултати, за децата на жени, третирани с прогестерон се оказало много по-малко вероятно да се самоопределят като хетеросексуални - 20,6% или всеки пети човек в тази група имал нетипична сексуална ориентация, за разлика от 3,2% при контролната група. 24,2% от участниците изпитвали влечение към собствения си пол, а 17,6% били привличани и от двата пола.

  Чрез изследването си учените демонстрират първата връзка между приема на прогестерон по време на бременност и потенциалните му ефекти върху сексуалното поведение на детето години по-късно. Поради сложността на хормоналните зависимости и системи в човешкото тяло е трудно да се определи дали предродилния прием на прогестеронови препарати има и други влияния, но за това са необходими допълнителни изследвания с по-голям брой участници, споделят учените. Те искат да определят безопасни нива за приема на прогестеронови медикаменти от бременни, понеже съвременните позволени максимални дози не са подкрепени с научни изследвания и не е ясно дали нямат странични ефекти върху децата - както в майчината утроба, така и извън нея.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net