Петък, 22 Март 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.05.2017  » Проектът CinEd включва киното в учебните програми

  Иновативни учители вече прилагат нов метод в обучението благодарение на европейската програма по кинообразование CinEd. Става дума за лесна за ползване безплатна онлайн платформа, в която има колекция от европейски филми и специално разработени педагогически материали към тях на няколко езика.

  Така ученици на възраст от 6 до 19 години могат да гледат в организирани колективни прожекции образци на европейското кино. Сред тях са както класики като „Лудият Пиеро" (1965)на Жан-Люк Годар и „Първият учебен ден" на Жак Розие (1955), така и съвременните „Подслон" (2010) на Драгомир Шолев, „Малка светлинка" (2003) на спечелилия наскоро голямата награда на фестивала в Берлин Ален Гомис и „Най-щастливото момиче на света" (2009) на емблематичния за румънската нова вълна режисьор Раду Жуде.

  В същото време, чрез специално разработени обучения, CinEd подготвя и учители, които да използват нов подход в работата си с децата и тийнейджърите, създаден на базата на сравнение и връзки между образи, филми, киното и другите изкуства. Ползвайки качени в платформата методически материали, преподавателите могат да стъпят на същите филми като отправна точка, за да развият творческо мислене, чувствителност, вкус, умения за анализ и дискусия, познания относно кинематографичните техники и езика на киното, и изобщо да променят традиционния модел на общуването учител-ученик.

  „Днес наблюдаваме образите през множество екрани: от най-големия в кинозалите до най-малките - тези на мобилните телефони, минавайки разбира се през телевизията, компютрите и таблетите. Младите хора са буквално затрупани с изображения. Въпросът е как младежите се отнасят и разбират образите от екрана. Методът, който CinEd предлага, е много прост и същевременно много сложен - знанието да идва от самите тях като зрители", споделя Ралица Асенова, главен координатор на проекта за България.

  До края на тази година се очаква 2500 ученици от над 30 училища в цялата страна да посетят организирани прожекции и дискусии по програмата. Чрез обучения в 3 града над 50 преподаватели ще се запознаят с възможностите на платформата. В края на юни предстои безплатно еднодневно обучение за столичните учители. Организирана е и лятна киноакадемия в с. Дерманци.

  За 2018 г. се предвижда киното да влезе във все повече класни стаи.

  stand.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net