Понеделник, 21 Май 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.05.2017  » Google търсенето на детски болести вреди на лечението
  Google търсенето на детски болести вреди на лечението

  Източник:IStockphoto

  Родителите, които търсят симптомите на своето дете в Google, a не се обърнат първо към педиатъра, забавят поставянето на диагноза и своевременно лечение. Това показва ново проучване на Американската академия по педиатрия, което ще бъде официално представено в Сан Франциско. 

  Googling-ът, както го наричат в социалните мрежи, може да разруши връзката между родиля и лекаря, освен това се отразява негативно върху детето, което често бива лекувано с грешните средства с дни. 

  Изследването обхваща 1 385 родители със средна възраст 34, които имат поне едно дете под 18 години. На тях предоставят определни симптоми за дете, например влошено общо състояние, обриви, висока температура, след което проверяват как реагират и какво предприемат. Участниците са разделени на три групи. Първата получава снимка с данни от интернет за скарлатина – възпалено гърло, главоболие. Състоянието само по себе си не е толкова сериозно и може да се лекува с антибиотици, но има риск инфекцията да се разпространи, причини пневмония и други по-сериозни здравословни проблеми. Втората група получава описанието на симптомите на болестта на Кавазаки, която е изключително рядка. Тя засяга кръвоносните съдове, които се възпаляват. Обрив, треска, подути жлези, червени очи, са част от симптомите. Колкото по-бързо започне лечението синтравенозен имуноглобулин (IVIG) и аспирин, толкова по-добре за болния. Ако диагнозата не се постави навреме, може да се получат сериозни усложнения. Единствено на третата група не е дадено описание, взето от интернет. 

  Родителите и от трите групи отговарят, че по информацията, която имат, става въпрос за скарлатина. 90.5% от първата група може да се довери на мнението на доктора, докато 21, 4 % от участниците ще търси второ мнение за лечението на детето. 61.3% от родителите, запознали се със симптомите на Кавазаки, отговарят, че биха се доверили на доктора, докато 42% смятат, че трябва да се допитат до друг специалист.  

  Интернет предоставя най-различни интерпретации на симптоми, които често са подвеждащи за родителите и намаляват връзката между тях и педиатрите. Ако можехме да се доверим на 100% на Google съветите за болести, то няма да има нужда от лекари и болници, категорични са учените. Друг проблем е, че притеснени за здравето на своя малчуган, много родители събират информация и мнения на други от глобалната търсачка и отиват в лекарския кабинет с тях, с което едва ли не държат медиците да се съгласят с тревогите и диагнозата, които сами са поставили. 

  По-добре родителите да не коментират различни изследвания и симптоматиката на децата си в интернет, за да не объркат лечението им, сочи докладът от американското проучване. И препоръчва да търсят второ мнение от специалист, а не от търсачката. 

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.04.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ май
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net