Понеделник, 21 Май 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.05.2017  » Безглутеновите диети - безполезни за сърцето
  Безглутеновите диети - безполезни за сърцето

  Източник: iStockphoto

  Безглутеновите диети, набиращи популярност по целия свят се радват на приемане и одобрение от голяма част от населението като здравословен и полезен хранителен режим. Те са особено полезни и дори – наложителни за хората, страдащи от състояния като цьоликалия, глутенова непоносимост или чувствителност и други автоимунни заболявания, като псориазиса. Безглутеновите диети се рекламират и сред хора, които не страдат от тези заболявания като “опазващи сърдечносъдовата система” и “защитаващи сърцето”, но британски учени разкриват, че тези твърдения нямат никаква научна обосновка.

  Изследване от страниците на British Medical Journal разкрива, че хората подлагащи се на тези диети по своя воля и без да имат здравословен проблем, който налага спазването на безглутенов хранителен режим, не подобряват по никакъв начин защитата на сърдечносъдовата си система, а могат дори да повишават вероятността си от развитие на сърдечносъдови заболявания. 

  Изследването е публикувано в края на април 2017, броени седмици след като друго изследване в световно уважаван журнал споделя данните на учени от Харвард, сочещи към връзка между ненужното спазване на безглутенови диети и силно повишения риск от диабет тип 2.

  По-новото изследване излага заключенията си след подробен анализ на данните, получени за 64 000 жени и 45 000 мъже за периода от 1986 до 2010 година. Периодично било проверявано колко глутен приемат с хранителните си режими и колко от тях развивали сърдечносъдови заболявания. Не била установена никаква статистическа зависимост между двата фактора.

  В допълнение учените споделят, че други подобни популярни диети могат да бъдат полезни, ако окуражават приема на бяло, не-мазно месо, малко риба и изобилие от свежи плодове и зеленчуци. Проблема с безглутеновите диети е, че много от безглутеновите (gluten-free) хранителни продукти съдържат завишени нива на натрий и захари, а с елеминацията на житните храни, хората се лишават и отлични източници на фибри, желязо и редица други полезни съединения и минерали.

  Изключването на цяла категория храни от хранителния режим трябва да бъде информирано и добре обмислено решение, желателно след консултация с медицинско лице. Само в САЩ, според агенцията Gallup, към 2015 година 17% от американците вече спазвали една или друга форма на безглутенова диета. Проучване на същата агенция обаче разкрива, че 54% от американците не могли да дадат дори близък до точния отговор на въпроса “Какво е глутен?”.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.04.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ май
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net