Понеделник, 21 Май 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.05.2017  » Коя литература от какво лекува
  https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2015/12/10/0623381001449734977_610741_600x458.jpg
  Източник: iStock/Guliver
  Всеизвестна е фразата, че книгата е лек за душата. Напоследък обаче и лекарите доказаха, че четенето е мощна оздравителна процедура. Много водещи световни клиники въведоха нов метод на лечение – библиотерапията. Ако трябва да сме съвсем точни, библиотерапията се появява преди векове. В една от приказките на "1001 нощ" придворният лекар съветва своя господар, страдащ от тежък недъг и страхове, да чете книги и това го излекувало.
  "Съществуват два вида библиотерапия – обяснява украинският психолог Юрий Калашников. – Първият е когато на болния се препоръчва да прочете книга, героят в която му напомня него самия. На книжния образ също му се налага да се бори с несгоди и болести и в резултат, благодарение на силата на духа си и вярата си в оздравяването, болният се справя с тях. Като съпреживява на литературния герой, човек се зарежда с дух на победител, което му помага да мобилизира резервите си и да ги насочи за справяне с болестта си." Вторият вид библиотерапия е когато болните сами пишат кратки разкази, в които описват своето чудотворно изцеление от тежката болест. С помощта на библиотерапията се лекуват дори деца, с тази разлика, че при тях методът се нарича "приказкотерапия". Главното е, смята психологът, книгите, които болните четат, да завършват с победа на доброто над злото и на здравето над болестите. Защото словото може както да излекува, така и да убие.

  Какво да се чете и с каква цел?


  Класическа литература
  Особености: спокойното повествование създава усещане за устойчивост. Чуждите грешки ни карат да се замисляме за своите. Показания: универсално средство при стрес, неврози, натрапливи състояния.

  Криминалета и приключения
  Особености: тренират вниманието, логиката, търпението, наблюдателността. Заплетените сюжети отлично отвличат от тъжни мисли и проблеми. Показания: при натрапливи състояния, психози.

  Научна фантастика, фентъзи
  Особености: разширява границите на възможното, изостряйки до крайност ситуациите и постъпките, дава възможност на пациента да приема без страх своите мисли и желания и да допуска наличието им у другите. Показания: при фобии (страхове). Настоятелно се препоръчва на пациенти, които живеят в "калъф" и по строг график.

  Поезия
  Особености: отчетливият ритъм нормализира процесите, протичащи в организма. Стиховете настройват позитивно, внушават вяра в собствените ни сили. Показания: при депресии. Четенето на стихове се използва при логопедични занимания и при възстановяване след инсулт.

  Приказки и фолклорна литература
  Особености: в лека форма обучава в правилата на общуване, учи на наблюдателност. Показания: при хиперактивност у деца и хронично непослушание при подрастващи.

  Хумористична литература
  Особености: понижава тревожността, учи на безконфликтна техника при общуване. Показания: за подрастващи в преходна възраст, повишава настроението в следоперативния период.

  Философска и духовна литература
  Особености: дава представа за целостта на света и мястото но човека в него. Показания: при остри стресове и хронични депресии. Марине Танашян, доктор на медицинските науки от Научния център по неврология на Русия казва: "Четенето на книги е своеобразна тренировка на мозъка. При постъпването на нова информация се създават нови невронни връзки между различните зони в мозъка, които отговарят за краткосрочната и дългосрочната памет. Не е маловажно, че при четенето се включва система, която ни зарежда с емоции и удоволствие.

  След прочитането на хубава книга нараства общата психична активност, което е особено важно при рехабилитацията на тежки пациенти, намиращи се в подтиснато състояние." Олга Карабанова, доктор на психологическите науки от факултета по психология на Московския държавен университет казва: "Най-полезната съставка на четенето е емоционалната преработка. Съпоставяйки своя жизнен опит с живота на другите хора, пациентът преживява своите трагични ситуации отново, оценявайки ги отстрани, и така формира адекватно отношение към тях". Добрите книги са истинска школа на живота, те ни помагат по-добре да разберем себе си.

  expert.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.04.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ май
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net