Неделя, 17 Ноември 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  31.07.2017  » Творба на Банкси бе избрана за любима на Великобритания

  © Dominic Robinson, Flickr (CC BY-SA 2.0)

  Dominic Robinson, Flickr (CC BY-SA 2.0)

  Стенопис на Банкси отпреди 15 години, по-известен като "Момичето с балона", бе посочен за любима национална творба в британско проучване, предаде Би Би Си.

  Стенсилът, изрисуван на стената на лондонски магазин през 2002 г., e пред пейзажа "Талига със сено" на Джон Констабъл от 1921 г., смятан за една от най-популярните британски картини, както и картината "Пеещият прислужник" на Джак Ветриано от 1992 г.

  Четвърти е Джоузеф Търнър, също смятан за лице на британската живопис с известния си морски пейзаж за последното пътуване на бойния кораб Temeraire от 1838 г. Той е гласуван за любима картина на Великобритания в анкета на Би Би Си през 2005 г.


  © Associated Press

  "Ангелът на Севера" на Антъни Гормли


  На пето място се озова гигантската скулптура "Ангелът на Севера" на Антъни Гормли, издигната в Северна Англия. А на осмо - обложката на албума на "Бийтълс" "Сърджант Пепър", дело на художника Питър Блейк. Проучването е направено сред 2 хиляди възрастни британци, които е трябвало да класират 20 предложения, избрани от художници и изкуствоведи. Сред 20-те предложения фигурират известни художници от XX и XXI век като Хенри Мур, Дейвид Хокни и Аниш Капур, но те са в последната шестица. "Момичето с балона" e eдно от най-известните произведения на анонимния бристълски художник. Нарисувано през 2002 г., то се продаде за 40 хиляди паунда през 2007 г., но остана на мястото си. През 2014 г. бе преместено, след като собственикът му го препродаде за половин милион лири.

  Изображението е популярно и има много копия и цитати, включително от самия художник. По случай 3 г. от началото на сирийския конфликт през 2014 г. той го прожектира върху Айфеловата кула с хаштаг #withSyria. А преди изборите във Великобритания тази година Банкси обеща да подарява по едно копие на всеки, който докаже, че не е гласувал за партията на Тереза Мей. Но се наложи да оттегли офертата, тъй като тя противоречеше на британското изборно законодателство.


  Изображението на Банкси бе пресъздадено

  © Associated Press

  Изображението на Банкси бе пресъздадено "на живо" през 2014 г. от група организации, които отбелязаха 3 години от началото на сирийския конфликт.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net