Събота, 22 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.09.2017  » Предаден по полов път вирусът Зика става по-опасен
  Предаден по полов път вирусът Зика става по-опасен?

  Източник: iStockphoto

  Свързаният с вируса Зика риск за бременните жени и техните рожби е относително ново явление в медицината, тъй като едва отскоро причинителят започна масово да се разпространява сред хората в Южна Америка. Както всяко непознато и потенциално опасно нещо, така и вирусът Зика успява да внесе сериозен обществен смут.

  Здравните работници се трудят неуморно по изясняване на инфекцията и начините на защита от нея. Резутат от този труд са няколко интересни открития...

  Предаването му по полов път може да се окаже по-рисково

  Ухапването от комар, заразил се с вируса Зика, е напълно случаен, непредвидим и трудно контролиран рисков фактор и именно това допринася в голяма степен за създалия се стрес. Половият акт обаче не отговаря на тези характеристики.

  Има данни, че вирусът може да се предава и по полов път. Учени все още извршват проучвания в тази насока, но по предварителна информация заразяването по полов път носи по-голям риск от засягане на развиващото се дете в утробата, отколкото при заразяване чрез ухапване от комар. При този тип трансмисия е по-висока концентраципта на вирусни частици в репродуктивните органи.

  Диагноза чрез слюнка?

  Към тази идея са се насочили учените след изследване случая на заразила се майка, родила близнаци. Едно от децата развило микроцефалия, а другото – не. След изследване на протеините в слюнката и на двете кърмачета били открити различни генетични мутации в тях.

  Това откритие води до вълнуващи теории. На първо място, любопитно е дали наличието на такива мутации е възможно да играе роля в риска за развиващото се дете да развие микроцефалия при заразяване на майката.

  Друга идея е да се проучи дали е възможно диагнозата да се поставя чрез слюнка, което би било улеснение. Важен въпрос, на който предстои да се търси отговор е, и за това възможно ли е вирусът да се предава чрез слюнка.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net