Сряда, 18 Юли 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.09.2017  » Как може детето да започне да се храни здравословно?
  Как може детето да започне да се храни здравословно?

   „Ти си това, което ядеш“ е изтъркана фраза. Клише е, защото е истина. Не са редки случаите, в които с правилния хранителен режим хора обръщат началния ход на хронични заболявания и възстановяват здравето си.

  За децата, разбира се, това важи в още по-голяма степен. Отговорността за съхранение на здравето им и осигуряване на идеалните условия за развитие и растеж пада изцяло върху възрастните.

  Хранителните навици и вкусовите предпочитания са модел на поведение – те се изграждат в хода на възпитанието, също както добрите маниери. В този смисъл бъдещото здраве на порасналите вече деца е в ръцете на родителите им от най-ранна възраст.

  С тръгване на училище ситуацията придобива много различен характер – детето прекарва все повече време извън семейно контролираната среда, освен това започва да разполага с парични средства и попада в ситуации, в които самостоятелно да взима избор – както за поведение и отношения, така и за храненето.

  Кои са проблемите?

  Нездравословното хранене в детската възраст е причина за поява на болести в зряла възраст. За детето обаче това „когато порасна“ е абстрактно понятие, ето защо и правилното хранене, освен с логични обяснения, трябва да е подкрепено със силата на навика.

  • Наднормено тегло – от децата между 5- и 18-годишна възраст 10% са със затлъстяване, а 20% с наднормено тегло.

  Наблюдава се страшната тенденция на „подмладяване“ на много от хроничните заболявания и вече не е рядкост появата на захарен диабет тип 2 (наричан още диабет на късната възраст) или артериална хипертония сред деца и подрастващи. Отражение има също и върху развитието на мускулно-скелетната състема, както и на процесите на пубертета и репродуктивното здраве.

  Затлъстяването може да се открие като независим рисков фактор при повечето от хроничните заболявания, от които боледува съвременното общество. При децата повишеното тегло е следствие главно на намалената физическа активност, отколкото на повишения внос на калории.

  • Училището – на практика там не попада основната част от дневното хранене. За едно 20-минутно голямо междучасие колко може да изяде детето...? 

  По време на училище има едно хранене и то е междинната закуска – предиобедна или следобедна. Проблемът с училището е по-скоро със свободния достъп до всички пактериани храни. Те са шарени, интересни, вкусни, ядат се лесно и бързо и са вредни, то се знае.

  Коментира се, че децата в училище получават неподходящи закуски – сандвичи с преобладаващ хляб и малко „същина“ например. Такъв сандвич обаче пак е по-добър избор пред пакет зрънчо или чипс с тяхното изобилие от сол, трансмазнини и цялата дружинка от оцветители, овкусители и консерванти.

  Упреци отнася и училищната инициатива плод в училище. Почти всяка майка знае как се ядат плодовете – с увещаване, белене, в хубава чинийка и на красиви парченца. Тези условия няма как да се покрият от ябълката или портокала, оставени на чина. В този си вид децата могат по-скоро да ги използват за натюр морт модел в часа по рисуване.

  Какво е решението?

  Решението е общо поведенческо и не се ограничава само що се отнася до храненето. Важно е у детето да се създаде радост и удоволствие от двигателната активност, игрите навън, спорта и хобитата. Изобщо идеята е домогването до шоколадовото кексче или чипса да не е най-вълнуващата част от деня.

  Няма как децата да живеят в инкубатор и всяка тяхна крачка да се следи, това би нанесло непоправими щети върху развитието им. Ясно е, че те ще опитват и сигурно ще ядат от нездравословните храни. Важното е към лакомствата да не се подхожда като възнаграждение за добре свършената работа, нито да се отнемат при лошо поведение.

  За храненето в училище – какво трябва и какво не трябва да осигурява държавата е въпрос на друга област и не може да се облягаме на това. Докато той се разреши, нищо не пречи Вие да осигурявате подходяща храна в кутия за детето си. С едно важно уточнение – при употреба на яйца, месни и млечни продукти има риск от развалянето им при топло време!

  Сложните проблеми понякога са с прости решения. Решението е в осигуряване на подходящ режим на сън, учене, игри, отдих и хранене. Когато едно дете е здраво и спокойно, слага се да спи всяка вечер по едно и също време, сутрин се събужда весело и може да спази ритуала на закуската и тн.

  В случай, че се осигури добро засищане на детето преди училище на закуската или обяда, по-малко вероятно е то пригладняло да тича към лафката за вафла.

  Най-важен е примерът. Ако цял живот мама и татко са се хранели нездравословно пред него, не може да се вини голямото междучасие, когато детето тръгне на училище.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net