Понеделник, 16 Юли 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.09.2017  » Учени симулираха живота на Марс в 8-месечна изолация


  Група от шестима учени на НАСА прекараха 8 месеца в почти пълна изолация на вулкан в Хавай, за да симулират бъдещата мисия, която ще изпрати хора до Марс, съобщава Associated Press. Групата от четирима мъже и две жени имаше за цел да провери както способността на хората да се справят в тежки условия и също така как изолацията ще се отрази на поведението им.

  НАСА ще използва събраната информация, за да знае какви качества да търси в бъдещите кандидати за пътуването до Марс. То ще е особено тежко, защото включва и две до три години пътуване преди изобщо да се стигне до Червената планета. Затова е много важно да се изберат хора, които могат да издържат на стрес, психиката им е силна и се справя с изолирания живот, но

  През осемте месеца учените живяха в малък купол, като за всяко излизане от него трябваше да обличат скафандър. През това време храната им е била идентична с тази на астронавтите в Космоса. Освен това всякаква комуникация с хора от външния свят се извършва само по радио и то с 20 минути забавяне. Толкова е времето, което е нужно, за да може сигналът от Марс да стигне до Земята.

  Освен това учените трябваше да извършват и серия експерименти. Те също са симулация на експерименти, които ще се извършват и на Марс и включват геоложки анализи, картографиране, поддръжка на мястото за живот и условията.

  Куполът е с размерите на малка къща. В нея има отделни легла за всеки член на екипа, кухня, лаборатория, обща баня и две тоалетни.

  Сред експериментите са били и методи за справяне със стреса и изолацията. Един от методите е бил използването на очила за виртуална реалност, чрез които човек може да посети любимо място или да се наслаждава на пейзажи от Земята. Учените е трябвало да извършват и различни тестове, които да покажат как се справят с изолацията и условията. Носили са и специални сензори, които са измервали здравните им показатели и дори тона на гласа и са си водили подробни дневници. Целият експеримент е струвал около 2.5 млн. долара.

  Благодарение на сензорите, учените от контролната зала са могли да следят какво се случва в изолирания екип. Те са знаели дори дали хората се избягват един друг или се карат.

  "Научихме, че дори и в най-добрите екипи, рано или късно ще има конфликт. Затова е много важно да имаме екип, в който хората, както като индивиди, така и като група, са устойчиви и могат да превъзмогнат даден конфликт", коментира Ким Бинстед, ръководител на проучването. НАСА цели да изпрати първите хора на Марс след 2030 г.

  vesti.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net