Сряда, 26 Септември 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  09.10.2017  » Какво се случва, когато прекаляваме с въглехидратите?
  Какво се случва, когато прекаляваме с въглехидратите?

  Въглехидратите са основният и най-бързо усвоим източник на енергия за организма ни. Здравословното хранене изисква между 45% и 65% от калориите, приемани с храната ни, да се набавят чрез тях. При наднормен прием на въглехидрати обаче балансът на редица жизнени процеси се нарушава.

  Освен, че стои в основата на редица неразположения, от които се оплакваме ежедневно, редовното прекаляване с въглехидратите повишава и риска от някои сериозни заболявания.

  В зависимост от физическата и умствената ни активност всеки ден изразходваме различно количество калории. Когато сме приели повече въглехидрати, отколкото имаме нужда за поддържане на енергийните си запаси, организмът трансформира неизразходваните въглехидрати в липиди и ги насочва към складиране в мастните депа за използване при нужда.

  Това обаче не означава, че затлъстяването е единственото негативно влияние на прекомерния прием на въглехидрати. Налице са още редица последствия, които може да влошат работата на много системи в организма.

  Бързо, но краткотрайно покачване на кръвната захар
  Простите и бързоусвоими въглехидрати в състава на захарните изделия, снаксовете и дори на плодовете провокират много бързо покачване на кръвната захар, в рамките само на минути след приема им. Това води до бърз прилив на енергия, която обаче много бързо се изчерпва и може да се стигне до хипогликемия. Така, ако редовно разчитаме единствено на източници на бързи въглехидрати, се появяват оплаквания като хронична умора, отпадналост, световъртеж, проблеми с концентрацията.

  Влошаване дейността на чревния тракт
  Простите захари се използват като първостепенен хранителен източник и от бактериите, естествено населяващи червата. В това число влизат както полезните бактерии в състава на чревната флора, така и останалите, потенциално болестотворни бактертии и гъбички. Стимулирането на техния растеж и размножаване при прекомерен прием на въглехидрати е причина за поява на дискомфорт и подуване на стомаха, повишено образуване на газове в червата и др. оплаквания.


  В дългосрочен план може да се появят храносмилателни проблеми като хроничен запек, стомашно разстройство, ензимен дефицит и др.

  Неврологични нарушения
  Много проучвания показват, че простите въглехидрати имат пристрастяващ ефект и при редовен прием може да доведат до зависимост. Документирани са случаи на т.нар. захарна абстиненция, при която ненабавянето на количеството въглехидрати, към които организмът е привикнал, може да отключи неврологични нарушения като избухливост, тревожност, депресивни състояния и др.

  Появата на някое от посочените оплаквания винаги може да се разглежда като сигнал, че организмът има нужда от по-разнообразно и балансирано хранене. Временното придържане към нисковъглехидратна диета е добро решение при нужда от възстановяване на енергийния и емоционалния баланс на тялото или на дейността на стомашно-чревния тракт.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net