Вторник, 22 Октомври 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.10.2017  » Запознанствата онлайн водят до стабилни бракове
  Онлайн запознанствата водят до повече междурасови и по-стабилни бракове

  Една трета от браковете са следствие на онлайн запознанства. Как сайтовете за търсене на половинка промениха брачната институция – този въпрос са изследвали учени от Есекския и Виенския университет.

  Отговорът: те увеличават броя на междурасовите бракове и ги правят по-стабилни. За хетеросексуалните двойки това е вторият най-разпространен начин на запознанство след срещата покрай общи приятели. За хомосексуалните двойки онлайн срещите са абсолютен първенец.

  Доскоро запознанството с брачния партньор се е дължало най-често на общи приятели. Хората са склонни да навлязат в интимна връзка с някого, който е свързан с тяхната социална група, макар да не е част от нея. Онлайн запознанствата обаче променят това и създават съвършено нови социални връзки, обясняват авторите на изследването от Есекския университет и Виенския университет.

  В изследването си те опитат да установят какво ще се случи, когато в една социална мрежа, съставена от мъже и жени, които търсят партньор от противоположния пол, бъдат добавени допълнителни социални връзки на случаен принцип. Създаденият от тях математически модел показва, че нивото на междурасови бракове се повишава значително. Друг изненадващ ефект е, че браковете, плод на онлайн запознанство, се оказват по-издръжливи.

  Хипотезата им се потвърждава и от реалността – след създаването на първите сайтове за запознанства през 90-те години, процентът на междурасови бракове бързо се покачва, като продължава да скача с увеличаването на популярността на тези сайтове. Рязко повишаване идва и след създаването на приложението Tinder, което се смята за най-популярното средство за онлайн запознанства в наши дни.

  © Красимир Юскеселиев

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net