Вторник, 7 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.11.2017  » Кой е основният риск при прекаляване с фитнеса?

  Кой е основният риск при прекаляване с фитнеса?

  Фитнес до смърт. Подобна асоциация лесно може да се превърне във факт при хора, които редовно се претоварват във фитнес залата. Доказателството идва от проучване, проведено сред любители на фитнеса в Чикаго, САЩ. Причина за повишения риск от летален изход е калцифицирането на артериите, наблюдавано при продължителни силови натоварвания.

  Проучването продължава 10 години, като в този период е отчетено влиянието на усиленото физическо натоварване върху здравето на около 3000 мъже, прекарващи във фитнес залата поне 14 часа седмично, т.е. средно по 2 часа на ден. За контрола е използвана друга група мъже от същата възрастова група, чието физическо натоварване било не толкова интензивно и в рамките на час дневно.

  В рамките на десетгодишния период на изследването е извършено двукратно проследяване на сърдечносъдовото здраве на мъжете от двете групи. Очакванията били по-интензивното спортуване да е оказало по-благоприятен ефект върху здравето на първата група мъже, но резултатите от изследванията показали обратното.

  На база на тези резултати учените установяват, че прекомерното натоварване на организма за дълъг период от време стресира сърдечносъдовата система и провокира прекомерно калцифициране и втвърдяване на коронарните кръвоносни съдове, снабдяващи сърцето.

  Конкретните данни сочат, че десетгодишното прекаляване с фитнеса може да повиши риска от артериосклероза с над 50% при това още в млада възраст. С напредването на възрастта процентът на риска нараства.

  След обявяване на резултатите учените подчертават 3 важни заключения. Нарастването на риска от сърдечносъдови заболявания е факт само при хората, надвишаващи в пъти препоръчителния минимум от 40 минути умерена физическа активност дневно. При хората, чиито фитнес занимания се вместват в тези рамки, последствията върху здравето на сърцето и съдовете са изцяло позитивни. Освен това отчетеното калцифициране на съдовете не крие толкова сериозни рискове, колкото например натрупването на атеросклеротична плака, създаваща риск от тромбоза и инфаркт при хората, които водят прекалено заседнал начин на живот.

  Рисковете за сърцето и съдовете от прекомерното натоварване във фитнес залата трябва да се имат предвид винаги и за да се избегнат, е необходимо задължително изготвяне на добре балансирана тренировъчна програма, дори при хората в по-млада и здрава възраст.
  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »