Събота, 20 Октомври 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.11.2017  » Пълномаслено или обезмаслено мляко?
  Пълномаслено или обезмаслено мляко?

  Наред с появата на алтернативи като соевите, бадемовите и оризовите млечни продукти, позициите на пълномасленото краве прясно мляко в последните години се разклащат сериозно и от още един конкурент – обезмасленото прясно мляко. Спорът кой от двата типа е по-полезен или по-малко вреден за здравето продължават.

  Научните данни обаче стават все по-красноречиви. И те сочат, че класическото пълномаслено мляко трябва да възвърне доверието на потребителя.

  Естественото съдържание на мазнини в кравето прясно мляко е около 3,3% и всеки продукт с по-ниско от това съдържание е преминал процес на обезмасляване.

  Основна причина да се препоръчва замяна на пълномасленото прясно мляко с обезмаслено е високото съдържание на наситени мазнини в първото. Редовната консумация на големи количества пълномаслено прясно мляко оказва сериозно влияние на липидния профил и може да има негативно влияние при хора с висок холестерол. За всеки, който няма проблеми с холестеорла обаче пълната замяна на пълномасленото мляко с обезмаслено не е наложителна. Причините за това са 2:

  • Организмът има непрекъсната нужда от прием на мазнини;
  • Обезмасленото прясно мляко лишава тялото ни от тях и то компенсира това лишение с повишен глад за въглехидрати. Утоляването на този глад крие сериозен риск от диабет тип 2;

  Така замяната на пълномасленото мляко с обезмаслено с цел превенция на проблемите с холестерола ще създаде риск от диабет.

  Тази зависмост е доказана от 2 успоредни и независими проучвания. Първото обхваща 3300 възрастни, чието състояние е проследявано в продължение на 5 години. Участниците са разделени в 2 групи –  консуматори на пълномаслено и на обезмаслено мляко. Резултатите показват ,че в дългосрочен план консуматорите на обезмаслено мляко са изправени пред 46% по-висок риск от развитие на диабет.

  Друго, по-мащабно проучване, обхващащо 18 500 души, показва, че освен по-висок риск от диабет, редовната консумация на обезмаслено прясно мляко носи и с 8% по-висок риск от затлъстяване и наднормено тегло.

  Според заключенията и от двете проучвания не могат да се посочат директни доказателства за това, че отказванеот на пълномасленото прясно мляко и замяната му с обезмаслено носи ползи за здравето. Напротив.

  Редовната консумация на обезмаслени млечни продукти  и особено на такива с 0% масленост ще лиши организма от ценни за всяка клетка мазнини и ще отключи механизми, водещи до компенсиране на тяхната липса със свръхприем на въглехидрати. За да не се допусне такъв процес, е важно на млечните продукти да се гледа не само по отношение съдържание на единичен продукт в състава им, а като цялостен комплекс от полезни за организма нутриенти. На тази база няма доказана необходимост приемът на пълномаслено краве прясно мляко да се избягва, без лекарска препоръка за това.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net