13.11.2017  » Пълномаслено или обезмаслено мляко?
Пълномаслено или обезмаслено мляко?

Наред с появата на алтернативи като соевите, бадемовите и оризовите млечни продукти, позициите на пълномасленото краве прясно мляко в последните години се разклащат сериозно и от още един конкурент – обезмасленото прясно мляко. Спорът кой от двата типа е по-полезен или по-малко вреден за здравето продължават.

Научните данни обаче стават все по-красноречиви. И те сочат, че класическото пълномаслено мляко трябва да възвърне доверието на потребителя.

Естественото съдържание на мазнини в кравето прясно мляко е около 3,3% и всеки продукт с по-ниско от това съдържание е преминал процес на обезмасляване.

Основна причина да се препоръчва замяна на пълномасленото прясно мляко с обезмаслено е високото съдържание на наситени мазнини в първото. Редовната консумация на големи количества пълномаслено прясно мляко оказва сериозно влияние на липидния профил и може да има негативно влияние при хора с висок холестерол. За всеки, който няма проблеми с холестеорла обаче пълната замяна на пълномасленото мляко с обезмаслено не е наложителна. Причините за това са 2:

  • Организмът има непрекъсната нужда от прием на мазнини;
  • Обезмасленото прясно мляко лишава тялото ни от тях и то компенсира това лишение с повишен глад за въглехидрати. Утоляването на този глад крие сериозен риск от диабет тип 2;

Така замяната на пълномасленото мляко с обезмаслено с цел превенция на проблемите с холестерола ще създаде риск от диабет.

Тази зависмост е доказана от 2 успоредни и независими проучвания. Първото обхваща 3300 възрастни, чието състояние е проследявано в продължение на 5 години. Участниците са разделени в 2 групи –  консуматори на пълномаслено и на обезмаслено мляко. Резултатите показват ,че в дългосрочен план консуматорите на обезмаслено мляко са изправени пред 46% по-висок риск от развитие на диабет.

Друго, по-мащабно проучване, обхващащо 18 500 души, показва, че освен по-висок риск от диабет, редовната консумация на обезмаслено прясно мляко носи и с 8% по-висок риск от затлъстяване и наднормено тегло.

Според заключенията и от двете проучвания не могат да се посочат директни доказателства за това, че отказванеот на пълномасленото прясно мляко и замяната му с обезмаслено носи ползи за здравето. Напротив.

Редовната консумация на обезмаслени млечни продукти  и особено на такива с 0% масленост ще лиши организма от ценни за всяка клетка мазнини и ще отключи механизми, водещи до компенсиране на тяхната липса със свръхприем на въглехидрати. За да не се допусне такъв процес, е важно на млечните продукти да се гледа не само по отношение съдържание на единичен продукт в състава им, а като цялостен комплекс от полезни за организма нутриенти. На тази база няма доказана необходимост приемът на пълномаслено краве прясно мляко да се избягва, без лекарска препоръка за това.

puls.bg

«  Обратно към всички текстове