12.02.2018  » 5 проблема след прекаляването с чесън
5 проблема след прекаляването с чесън

Чесънът е една от най-често срещаните съставки в традиционните български ястия. Освен за готвене, той се използва и за лекарство. Поради своите противовъзпалителни свойства, той предпазва от настинки и се препоръчва за подсилване на имунната система. 

Зеленчукът е много по-богат на хранителни вещества в сравнение с кромид лука. Той съдържа витамините А, В1, В2 и минерали като желязо, магнезий, калций, селен, мед и други. В 100 г чесън (около 2-3 глави) има 30,8 г въглехидрати, 6,2 г белтъчини, 1,5 г целулоза, 0,2 г фосфор, 0,2 г мазнини, 0,15 г желязо, 0,15 г аскорбинова киселина

Чесънът съдържа близо 200 биоактивни съставки, най-важните от които са алиин и алицин. Алиинът е органично съединение, производно на аминокиселините. То няма аромат, но при стриване на чесъна ензимът алиназа превръща алиина в алицин. Това придава характерния аромат и вкус на зеленчука. 

Въпреки че се харесва на много хора, не трябва да се прекалява с консумацията на чесън, защото може да навреди на здравето. Ето кои са най-честите странични ефекти при преяждане с белите скилидки:

Лош дъх

Липсата на лична хигиена не е единствената причина за неприятната миризма след хранене с чесън. Едва ли има хора, които обичат да миришат на чесън, затова избягват да го хапват през работно време или си мият зъбите след обяд, за да не отблъскват хората около тях. 

Истината е, че в чесъна има различни съединения, които допринасят за лошия дъх. Така че, преди да ядем чесън, трябва да сме сигурни, че имаме четка и паста в чантата или поне ментови бонбони, с които ще подобрим дъха си. Но каквото и да си говорим, понякога вкусът на чесъна се усеща в устата дори няколко дни след приема му. 

Кожни обриви

Дразнене на кожата и обриви са друг страничен ефект от прекаленото ядене на чесън. Това се дължи на ензима алиниаза, който обикновено е причина за слаби кожни обриви. Затова много хора предпочитат да използват ръкавици или различни приспособления, за да обелят и нарежат чесъна. 

Главоболие

Ако похапваме твърде много чесън в сурова форма, нищо чудно да ни заболи глава по-късно. Според различни изследвания, консумирането на пресния зеленчук стимулира тригеминалния нерв (петият черепно-мозъчен нерв), за да освободи химичните вещества невропептиди, които атакуват мозъка и предизвикват главоболие, а понякога и мигрена.

Причинява повръщане и киселини

Консумирането на по-голямо количество сурови скилидки чесън може да доведе до повръщане и дори киселини.

Понижава кръвното

Много хора, които похапват чесън, се оплакват, че са замаяни и им се вие свят след това. Тези симптоми се дължат на способността на чесъна да сваля кръвното налягане. Пациентите с хипотония е по-добре да избягват да ядат зеленчука, защото след това може да получат замайване.

puls.bg

«  Обратно към всички текстове