Петък, 29 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.03.2018  » Сексът лекува 13% от мъжете и 7% от жените
  Сексът лекува 13% от мъжете и 7% от жените

  Източник: iStockphoto

  Че сексът е важен в много отношения, знаем всички. Че може да бъде и полезен в много отношения, също е добре известно. Оказва се обаче, че за доста голяма група мъже и жени редовният секс може да има изявен лечебен ефект. Според ново проучване в тази група попадат хората, които са диагностицирани с камъни в бъбреците.

  Наблюдава се тенденция те да бъдат насърчавани да правят секс поне 2 пъти седмично като облекчително средство за по-лесно изхвърляне на бъбречните камъни и поддържане здравето на уринарния тракт.

  Официалната статистика сочи, че в световен мащаб около 13% от мъжете и 7% от жените имат камъни в бъбреците и може да се възползват от тази препоръка, т.е. съвсем практично да съчетаят приятното с полезното.

  Установяването на позитивния ефект на редовния секс върху уринарното здраве е плод на продължителни проучвания. Последните данни за него идват от Турция, където в началото на годината е проведено проучване сред близо 100 мъже с бъбречни камъни. Те са разделени на 2 групи. Първата от тях се лекува със стандартни за този тип бъбречни проблеми медикаменти, а в лечението на втората група се инкорпорира и препоръката за редовен секс. И позитивните резултати при втората група само две седмици след назначаване на лечението са напълно неочаквани, дори за лекуващия екип.

  Установява се, че редовният секс помага за много по-лесно изхвърляне на периферно разположени бъбречни камъни с размери до 6 мм. Позитивният ефект се наблюдава при 75% от мъжете и жените, които са правили секс поне 2-3 пъти седмично по време на проучването.

  Появата на този ефект си има чисто научно обяснение. Според учените релаксиращият ефект на сексуалния оргазъм върху мускулатурата на уринарните пътища улеснява значително преминаването на камъните и изхвърлянето им от тялото. За сравнение позитивен ефект се наблюдава една при 50% от хората от втората група, които са лекувани с медикаменти за улесняване изхвърлянето на бъбречните камъни.

  Резултатите от проучването са публикувани в авторитетния журнал Urology, като се посочва, че те са еднакво валидни и при двата пола. Това за пореден път доказва многостранната роля на секса както върху емоционалното, така и върху физическото ни състояние, и разкрива още една полза от него.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »