Сряда, 3 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  09.04.2018  » Ежедневната тренировка удължава живота с 5 години
  Ползите от редовния фитнес далеч не са само моментни или видими единствено върху мускулатурата. Рутинните занимания с физически упражнения имат и много позитивен дългосрочен ефект за цялото тяло.

  Това е заключението от проучване, публикувано в британското онлайн издание British Journal of Sports Medicine. То разкрива много важния факт, че ежедневните физически тренировки може буквално да прибавят години към живота ни – поне 5.

  Най-обнадеждаващото в случая е, че интензивността на тренировките не е от особено значение, стига те да са с продължителност от поне 30 минути. Освен това за начинаещите, които тепърва ще адаптират начина нси на живот към един по-активен режим, има възможност да си позволяват почивка в един ден седмично, поне докато организмът се адаптира към по-високата активност.

  Позитивният ефект на редовната физическа активност е проследен сред 15 хиляди възрастни мъже, родени в периода 1923-1932г. Тяхното физическо състояние и продължителността на живота им са проследени за два периода от по 12 години – общо 24 години. Обобщавайки данните след този дълъг период от време, учените установяват интересна закономерност. Най-висока преживяемост се регистрира при хората, които през целия си живот са поддържали редовна физическа активност, съобразена с особеностите на възрастта им – по-сериозна на младини и по-щадяща в късна възраст.

  При хората, при които физическите занимания са част от ежедневната рутина, се установява средна продължителност на живота, по-висока с около 5 години от тази при водещите заседнал начин на живот.

  Проучването е проведено сред възрастни хора в Осло, Норвегия. Данните от него затвърждават нуждата физическата активност да се инкорпорира и в живота на възрастните хора, така както се случва това при младите. Ползите, които това ще осигури са значителни, защото физическите упражнения са не само превантивно, но и допълващо лечебно средство за по-лесно справяне с характерните за възрастните хора здравословни проблеми.

  Заключението на експертите е, че редовната физическа активност, поддържана през целия живот още от млада възраст е неотменна част от здравословния начин на живот, успоредно с правилното хранене и избягването на вредните навици като тютюнопушенето.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »