16.04.2018  » Годар и Спайк Лий в програмата на Кан
Постерът на Кан тази година е вдъхновен от филм на Годар

© Reuters

Постерът на Кан тази година е вдъхновен от филм на Годар

Жан-Люк Годар, Спайк Лий и Кирил Сребренников, руският режисьор, срещу чието задържане под домашен арест в Москва интелигенцията в Русия протестира, са сред режисьорите, чиито филми ще бъдат представени в Кан тази година. Организаторите обявиха основната програма на 71-ото издание (8-19 май) на пресконференция днес.

Everybody Knows, новият филм на известния ирански режисьор и носител на "Оскар" Асгар Фархади ("Раздяла", "Търговският пътник"), ще открие събитието на 8 май. Испаноезичната драма е с участието на Хавиер Бардем и Пенелопе Круз. Филмът е и в състезанието за "Златната палма", където има и още един ирански филм - Three Faces, на не по-малко известния му колега и дисидент Джафар Панахи.

Le Livre'd Image, новият филм на 88-годишната икона на френската нова вълна Жан Люк Годар, също е в големия конкурс на фестивала. "Нищо друго освен тишина. Нищо друго освен революционна песен. Една история с пет глави като петте пръста на ръката", гласи официалната му анотация. През 2018 г. Кан чества Годар, кадър от чийто филм "Лудият Пиеро" е на плаката на фестивала.

Авторът на "Ида" Павел Павликовски, американският режисьор Спайк Лий, италианската режисьорка Алис Рорвахер и Кирил Сребренников са още от имената, които ще представят най-новите си филми в конкурса. Извън него и програмата "Особен поглед" ще бъдат показани новият филм на Вим Вендерс за папа Франциск и "Соло: История от междузвездни войни".

Междувременно онлайн платформата "Нетфликс" обяви, че няма да изпрати свои продукции в която и да е от програмите на Кан тази година заради настояването на организаторите филмите в конкурса да се показват по кината. Така "Нетфликс", чийто бизнес модел е стриймингът по интернет, остана извън състезанието за "Златната палма".

dnevnik.bg

«  Обратно към всички текстове