Четвъртък, 17 Октомври 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.05.2018  » Да ядеш в транс - буквално
  Да ядеш в транс - буквално

  Източник: iStockphoto

  Консумацията на хранителни продукти в основата си е първичен инстинкт, неотделима част от всичко, което прави живия организъм за да оцелее и просъществува. Човекът обаче, бидейки дарен с разум, обикновено го влага в повечето от нещата, които прави – колкото и да не ни се вярва понякога.


  В този смисъл храненето освен физиологична функция заема и социална – съставлява част от поведението на човека и обществените взаимоотношения. Вкусовите предпочитания и изобщо хранителното поведение зависят не само от наследствена предразположеност, но и от възпитанието и обкръжението на детето, a в бъдеще – от  убежденията и волята на човека.


  Изолирано от волята и хранителните навици, самият процес на хранене се регулира от невроендокринни фактори, които сигнализират за усещания като глад и ситост. Разстройства в тези механизми могат да доведат до необясним за страдащия и околните глад или пък липса на такъв. В тези случаи е налице соматично заболяване, което може да се открие чрез измерване нива на определени хормони и др.


  Хранителното поведение обаче може да бъде засегнато и от психиатрични заболявания. Най-известните такива са анорексия и булимия нервоза. Съществуват и други обаче, за които не сме чували или дори толкова сме свикнали с тях, че не ни правят впечатление.

  1. Синдром на нощното хранене

  Представлява съчетано разстройство на храненето, съня и настроението, оказва се, че засяга 1-2 % от хората ( по 1-2 на всеки 100 души!) и се откривa у около 10% от хората със затлъстяване. Боледуващите обикновено поемат малко храна денем, а нощем многократно се събуждат и за да заспят отново им се налага да поемат неголеми количества храна – скромно похапване, което обаче суmарно представлява над 50% от общата им консумация за денонощието.

  2. Трансово хранене

  Това е хранително разстройство по време на разстройство на съня – ходене на сън и сомнанбулизъм. Нощем по време на сън болните блуждаят из дома си, тършуват по шкафовете, дори готвят и приемат големи количества висококалорична храна – от каквато иначе се лишават докато са будни. Тези прояви понякога включват и странни и необичайни вкусови комбинации и дори нехранителни продукти.


  Засегнатите не осъзнават, че ядат, нямат спомен от това и са много изненадани от следите, които намират сутринта или ако близките им разказват за нощните им набези в кухнята.

  3. Орторексия нервоза

  Прекалено хубаво не е на хубаво. „Орто“ означава правилен, истински. Този тип хранително разстройство е сравнително ново и започва съвсем невинно – състои се в болестна фиксация към приемане само и единствено на здравословни храни, която доминира в мислите, ежедневието и взаимоотношенията. Началото е постелено с добри намерения във вид на желание за лечение на хронично заболяване или просто за подобряване на здравето.


  С течение на времето нагаждането към тази диета, която се отличава значително от възприетите в обществото хранителни навици, изисква все повече усилия и желязна самодисциплина. Болните, успявайки да спазват правилата, получават усещане за удовлетвореност, специалност и се чувстват на по-високо ниво от останалите заблудени хора, хранещи се с „боклуци“.


  Оторексичните не се задоволяват само с промяната на собствения си живот – често те са фанатични проповедници на здравословното хранене и се чувстват длъжни да демонстрират хранителните си принципи и да привлекат към тях и околните.

  4. Елиминитивно разстройство

  Страдащите от него, най-често жени с нормално тегло, прибягват към елиминиране или очистване от приетата храна – било то чрез повръщане, лаксативи и др., за да облекчат усещането на дискомфортна претъпканост, което те получават дори от неголямо количество храна.


  Счита се, че разстройството се дължи на повишена активност на хромона холецистокинин. Това причинява бърза проява на чувство за ситост. На пръв прочит може да напомня за анорексия, но тук няма самогладуване или ниско тегло, както и на булимия – но при елиминативното разстройство няма преяждане.

  5. Пика разстройство

  Така се нарича може би най-скандалното хранително разстройство, което събира много внимание и погледите на всички. Представлява хранене с всякакви предмети, които не са хранителни продукти – било то камъни, пръст, тебешири, стъкло, хартия... Това е и най-опасното разстройство на храненето. Неминуемо, анорексията и булимията могат да застрашат здравето и живота на човека, но при пика разстройството това може да се случи в рамките на секунди.


  В зависимост от погълнатите предмети, болният може да е застрашен от отравяне, перфорация на стомаха или червата, запушване на червата – сценарии, които могат да завършат със смъртен изход.
  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net