Петък, 20 Септември 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.05.2018  » Е252 – най-старият консервант в храните
  Е252 – най-старият консервант в храните

  Източник: iStockphoto

  Всички Е-та върху етикета на храните, чийто цифров код започва с първа цифра 2, се ползват като консерванти. Тези от тях, чието цифрово изражение е в интервала 240-259, са от групата на т.нар. нитрати. С кода Е252 в хранителната индустрия се означава калиевият нитрат. Той е може би най-старият консервант, ползван за стерилизирането на храни и предпазването им от развитие на бактерии върху тях. Днес Е252 може да се открие върху етикетите на сирена и месни продукти – пушени или варени меса, колбаси и др. Освен бактерицидно и консервиращо действие калиевият нитрат спомага и за запазване на естествения цвят на тези хранителни продукти за по-дълго време.

  Калиевият нитрат (Е252) е одобрен за ползване като добавка в хранителната индустрия в рамките на Европейския съюз, в САЩ и в Австралия. Въпреки това за безопасността му по отношение на човешкото здраве в дългосрочен аспект все още се водят спорове.

  Няма данни нитратите като самостоятелна група да предизвикват нежелани и опасни реакции в организма след консумация. Те се изнасят бързо с урината и не престояват дълго в тялото. Опасността при тях идва от възможността, попадайки в тялото, под влияние на определени условия да се трансформират в нитрити. Установено е, че ензимни комплекси в слюнката и стомашното съдържимо може да преобразуват нитратната група в нитритна. Допълнителен риск носи сравнително високата температура на вътрешната среда на организма, която улеснява протичането на тази реакция. Полученият калиев нитрит може да отключи редица опасни процеси и взаимодействия в тялото.

  Трансформирането на калиевия нитрат до нитрит, особено в по-големи количества, предизвиква сериозни нарушения в кръвотворните функции и в производството на хемоглобин. Особено неприятен е ефектът при кърмачки, тъй като попадането на нитрити чрез кърмата в бебешкия организъм може да отключи състоянието, известно като цианоза, или синдром на синьото бебе. Сериозни рискове от прекомерната консумация на Е252 се установяват и в детска възраст, когато продуктите, получени при трансформацията на нитратите в организма, може да провокират хиперактивност, стомашен дискомфорт, повръщане и др. До опасни последствия нитритите може да доведат и при възрастни. Установено е, че като страничен ефект от тяхното формиране в организма може да се наблюдават анемия, бъбречни проблеми, дори повишен риск от формиране на злокачествени образувания.

  Риск от такива ефекти крие и употребата на още една добавка към храната от същата група – Е250 (натриев нитрит). Той се ползва за същите цели като калиевия нитрат, но е по-евтин и достъпен.

  Въпреки че не е официално забранена за употреба в хранителната индустрия, данните за страничните ефекти на добавката Е252 са причина употребата й да е строго регламентирана по отношение на количеството. Счита се, че когато се консумира рядко и в много малки количества, калиевият нитрат не крие рискове за здравето.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net