11.06.2018  » Сексът не продава изкуство

© Associated Press

Две от най-старите аукционни къщи в света обявиха тази седмица, че се отказват от практиката да използват само момичета и жени, позиращи до произведения на изкуството, предлагани на търг. Това е поредният сигнал, че сексизмът не помага за продажбите, коментира фондация "Томпсън Ройтерс".

"Сотбис" (Sotheby's) и "Кристис" (Christie's) съобщиха, че вече мъже от персонала им ще участват на фотосесиите за рекламиране на определени произведения преди деня на наддаването. Снимките се разпращат на потенциални клиенти и, изглежда, промяната е факт от известно време, но бе разгласена след критична публикация на сайта artnet.com.

От "Кристис" поясняват, че медии и фотографи са свикнали да искат за снимките си изрично да позира момиче, но това вече няма да бъде приемано.

Джема Мармълейд, творец и лектор по фотография в Университета на Дарби, смята, че решението е много закъсняло. "Клишето за пасивно съзерцаваща, най-вече млада, бяла, хетеронормативна дама от средната класа се задържа твърде дълго по снимките за представяне на предложени на търг произведения."

Освен това по данни на 2018 Art Market Report на търсачката за аукциони Barnebys делът на жените, интересуващи се от пазара на изкуство, непрекъснато расте.

dnevnik.bg

«  Обратно към всички текстове