Понеделник, 21 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  09.07.2018  » Рисковете от подценяване на слънцезащитата
  Подценяване на слънцезащитата – какви рискове крие за кожата?

  Източник: iStockphoto

  Все по-често се дискутира нуждата от качествена фотозащита и подценяването на увреждащата сила на слънчевите лъчи за кожата. Ултравиолетовото лъчение се е повишило значително през последните десетилетия и продължава да нараства с бързи темпове. В права пропорционалност с възрастта нараства и честотата на различни злокачествени кожни заболявания, появата на соларни петна (наричани още старчески) по кожата и напредващият процес на фотостареене.


  С всяка следваща година нараства броят на случаите на рак на кожата спрямо броя на случаите с други злокачествени заболявания – рак на белите дробове, простата, стомашно-чревния тракт (в частност дебелото черво), както и карциномът на гърдата.


  Все по-често започва да се говори за т. нар. хронично увреждане на кожата. То е следствие на неколкократните изгарявания през годините, честото излагането на слънце без слънцезащита, както и изгарянето на кожата в ранна детска възраст.


  Дискутира се въпросът за нарастващата честота на кожния рак при лица, които в детството си са имали чести епизоди с изгаряне на кожата.


  Според проучвания най-много грижи за осигуряване на висока слънцезащита полагат хората със светла кожа – тези с фенотип 1 и 2 (светла кожа, с розов оттенък, често с лунички, която лесно изгаря дори при кратък престой на слънце). Мъжете по-рядко се информират за избора на подходящ слънцезащитен фактор.


  Голям процент от младите хора предпочитат избягване на слънцезащитата и високите фактори с цел по-бързото придобиване на желания бронзов тен. Риск крият и солариумите, особено в случаите на злоупотребяване с процедурите – при опит за по-бързи резултати и неспазване на нормите.


  Препоръките при избора на слънцезащитен продукт (било то крем, лосион, спрей или друг вид) е той да включва комбинация от защита срещу UVA и UVB - лъчите. Ултравиолетовите А-лъчи проникват по-дълбоко в кожата и са причина за фотостареенето, за разлика от ултравиолетовите В-лъчи, които проникват само в повърхностния слой на кожата и предизвикват острото изгаряне, което се характеризира със зачервяване, топла кожа, повишена температура, болка, а в някои случаи и мехури.


  Нанасянето на слънцезащитния крем трябва да бъде до 30 минути преди директното излагане на слънце, за да може кожата да попие продукта. Това правило важи само за продуктите на базата на химични фактори. За разлика от това тези, които са на база физични фактори (съдържат титаниев оксид, зинков оксид) след нанасяне върху кожата ефективно защитават, без необходимост от изчакване.


  Повторните апликации от продуктите се налагат при изпотяване, след всяко измиване, къпане или влизане във водата. Препоръчва се на всеки един до два часа след последното нанасяне на продукта-това да бъде повторено отново.


  По-изпъкналите части от тялото изгарят значително по-лесно, затова е важно да не бъдат пропускани. Тук влизат рамената, гърдите, носа, челото, брадичката. Често се пропуска кожата на ходилата, зоната зад ушите, както използването на подходящ продукт за устните. Косата също се уврежда от слънчевите лъчи. В тези случаи е подходящо използването на специален спрей за коса, който да осигурява слънцезащита.


  От значение е изборът на подходящ фактор, а не на висок фактор на всяка цена. Защитата, която се осигурява от фактор 15 и фактор 50 не се различава съществено. За сравнение при фактор 15 тя е приблизително 93%, за разлика от фактор 50, при който тя е около 97-98%.


  При затруднения в избора на подходящ слънцезащитен продукт може да се обърнете както към личния лекар, а в по-редки случаи може да се наложи и консултацията с дерматолог, особено на фона на специфичен кожен проблем.
  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »