Четвъртък, 9 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.10.2018  » Колко чести са сексуалните проблеми?


  Колко чести са сексуалните проблеми?

  Традиционните сексуални проблеми като еректилната дисфункция при мъжете и невъзможността за достигане на оргазъм при жените се асоциират най-често с напредналата възраст. Проучване обаче показва, че през изминалата година от подобни дисфункции са се оплаквали и голям процент от сексуално активните мъже и жени на възраст 18-23 години.

  Статистиката сочи, че честотата на проблемите от сексуално естество в този възрастов диапазон е около 35%. Разпределени по пол, тези проценти са по-високи при младите жени. 40% от тях са изпитвали по-трайни сексуални проблеми в рамките на изминалата година. При младите мъже процентът е малко по-нисък – около 30%.

  Най-честата форма на сексуална дисфункция, установявана при млади жени, е трудното или невъзможно достигане до оргазъм. Веднага след този проблем процентно застава слабото сексуално влечение, или ниско либидо.

  При младите мъже с най-голяма честота се установява преждевременната еякулация, а на второ място се нарежда трудното постигане и задържане на ерекцията.

  Данните са получени от мащабно проучване, проведено във Великобритания, но учените ги посочват като релевантни спрямо честотата на сексуалните смущения на младите хора в глобален план. Ясно се отчита, че проблемите от сексуално естество при младите жени имат предимно психоемоционални прояви, а при мъжете – по-скоро физически. Според учените честотата и на двата типа проблеми постепенно пада с възрастта, за да достигне минимални стойности около 30-годишна възраст. В този момент и при двата пола се отичта максимално познаване и увереност в собствените сексуални сили, а качеството на сексуалните контакти е минимално засегнато от странични фактори.

  Като заключение учените отбелязват, че леките сексуални проблеми в първите години след пубертета са нормално явление, което се изживява. Проучването обаче поставя и нова гледна точка към този тип проблеми сред младите хора. Учените считат, че на сексуалните проблеми в по-млада възраст трябва да се погледне под по-различен ъгъл.

  Тенденцията е в тази възраст да се обръща основно внимание на важността на защитните средства и предпазването от нежелана бременност и полово предавани болести. Време е към тези важни аспекти на секса да се добави и въпросът със сексуалните смущения. Ясно е, че в млада възраст те са по-леки и по-лесно преодолими, отколкото при възрастните мъже и жени, но е факт, че такива проблеми все пак се срещат. По-високата осведоменост относно тях ще позволи и по-лесното им преодоляване за подобряване качеството на сексуалния живот на младите хора.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »