Неделя, 18 Август 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.10.2018  » Публично реставрират Нощна стража на Рембранд

  Картината на Рембранд

  © Associated Press

  Картината на Рембранд "Нощна стража"

  Шедьовърът на Рембранд "Нощна стража" ще остане на показ в Националния музей на Холандия - Рейксмузеум, по време на един от най-големите проекти за реставрация в историята, пише Би Би Си.

  От институцията обявиха, че творбата от 1642 г. ще бъде затворена в прозрачна стъклена камера върху пода на музея, докато тече нейната сложна и мащабна реставрация.

  В желанието си да направят процеса публично достояние, той ще бъде достъпен не само за очите на посетителите на музея, но и излъчван онлайн.

  Изображение на микроскопична част с размер 4 на 6 милиметра от картината на Рембранд

  © Associated Press

  Изображение на микроскопична част с размер 4 на 6 милиметра от картината на Рембранд


  Груповият портрет на Рембранд е считан за неговата най-амбициозна творба. "Нощна стража" тежи 337 килограма и е с размери 4 на 4,5 метра.

  "Нощна стража" е една от най-известните картини в света. Тя принадлежи на всички ни", казва директорът на музея Тако Дибитс. И допълва: "Затова решихме да извършим реставрацията в самия музей и всички, независимо къде са, да могат да проследят процеса онлайн."

  Трудоемката работа вероятно ще отнеме години и ще струва голямо количество пари. Реставрацията ще започне през юли 2019 г., но преди това картината ще бъде включена в изложба по повод 350 години от смъртта на художника Рембранд ван Рейн.

  "Нощна стража" е трябвало да бъде типичен групов портрет - доста популярна форма в изкуството през Нидерландския златен век сред знатните холандци и техните кръгове. Рембранд нарушава всички правила и създава една от най-великите си творби, която обаче води и до неговото падение приживе.

  Във времена, когато груповият портрет обикновено се е композирал от застанали в редица правостоящи или седнали образи, художникът изпълнил картината с движение и действия. Тя била отхвърлена от своя поръчител и дълго време престояла затворена в мазе. Истинското й име е "Ротата на капитан Банинг Кок". Когато я открили почерняла в мазето след дълги години, решили, че се нарича "Нощна стража", както е по-известна и днес. Тя е знакова творба за майстора на сенките и светлината, която се дава като изящен пример за техниката на светлосенките, или "киароскуро", както е популярна сред художниците.

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net