Петък, 19 Юли 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.11.2018  » Хранене и имунитет
  Хранене и имунитет

  Основната функция на имунната система е да разпознава чуждите тела (антигени) и да произвежда специфични протеини (антитела), които да ги разпознават и унищожават.

  Храната осигурява всички нутриенти, от които има нужда имунната система, за да осигурява адекватна защита на тялото. Липсата или пониженото внасяне, дори само на един вид хранителни вещества, може да причини сериозни нарушения на имунната защита, дори при очевидно здрави хора.

  Този вид непълноценно хранене се наблюдава при пациенти след дълго боледуване и при възрастни хора и при еднообразно меню. Скорошни изследвания показват, че развитието на вирусните инфекции при хора, които имат някакъв вид хранителен дефицит, е многократно по-бързо, отколкото при добре хранещи се.

  Нещо повече, доказано е, че дефицитът на белтъци в храната, понижава функциите на имунната система. Това е причина номер едно за ранната детска смъртност в страните от третия свят.

  Белтъчният дефицит уврежда имунната защита. Недохранването и инфекциите правят порочен кръг: недохранването увеличава риска от инфекции, инфекциите потискат апетита и често причиняват разстройство и повръщане.

  Всички тези фактори са причина за поява на хранителни дефицити, които са следвани от инфекции. Известно е, че понижените нива на белтъци в организма силно намаляват имунния отговор.

  В детска възраст този дефицит се изразява с често боледуване. За пълноценна имунна защита организмът ни се нуждае от енергия и аминокиселини, две неща, които са в недостатъчно количество при неадекватно хранене. Доказана е връзка между непълноценното хранене и понижените имунни функции.

  Затлъстяването потиска имунната функция. Последните години, затлъстяването се превърна в социално-значимо заболяване и сериозен проблем. Направени са проучвания дали и как затлъстяването повлиява върху имунната система.

  Резултатите показват, че наднорменото тегло е причина за по-чести и продължителни инфекции, по-бавно заздравяване на рани и намален имунен отговор след ваксинации. Причините, за намалената имунна функция при хора с наднормено тегло, за момента са неизвестни.

  Една от теориите твърди, че клетките на имунната система (T и B-лимфоцитите) намаляват своята пролиферация (растеж). Растежът им се възстановява след смъкване на тегло. Краткотрайното спазване на диета при човек с наднормено тегло има забележителни резултати – подобрява се защитната функция на имунните клетки, увеличава се серумната концентрация на антителата.

  Тези промени, които настъпват в имунната система при затлъстяване, имат значение за последващи заболявания като хипертония, кардиоваскуларни заболявания, астма, диабет тип 2.

  Есенциалните мастни киселини са важни за имунитета. Те са прекурсори на важни сигнални молекули, наречени ейкозаноиди. Те сигнализират на клетките на имунната система, кога има нужда от тях. Пониженото внасяне на мазнини с диетата е причина за понижени имунни функции.

  От друга страна, по-големите количества ейкозаноиди, внасяни чрез хранителни добавки, също понижават имунитета. Важно за имунния отговор е съотношението на внасяните омега-3 и омега-6-мастни киселини. Трябва да бъдем внимателни при консумирането на есенциални мастни киселини.

  Както недостигът, така и излишъкът не са полезни за здравето ни. Нормалната диета би трябвало да включва 17g омега-6 и 1,6g омега-3 за възрастен, здрав мъж и 12g омега-6 и 1,1g омега-3 за жените.

  Приемът, чрез храната, на витамини и минерали е критично за здравата имунна система.

  -    Витамин A. Още от откриването му го наричат „витаминът, които предпазва от инфекции“, тъй като той е необходим да поддържа лигавичната повърхност на респираторната система, гастро-интестиналния и пикочо-половия тракт. Тези лигавици имат защитна функция. Витамин А също подпомага пролиферацията на имунните клетки.

  -    Витамин C и E. Защитната функция на имунните клетки е свързана с образуването на реактивен кислород, който сериозно уврежда клетките. Витамините C и E имат мощен антиоксидантен ефект, който неутрализра вредното въздействие на свободните радикали.

  -    Цинк. Той участва като ензимен активатор в пролиферацията на T и B лимфоцитите. Понижените нива неминуемо водят до имунен дефицит. Излишният прием на добавки с цинк може да има обратен ефект.

  -    Мед. Този микроелемент е отговорен за синтезата на растежен фактор в организма, който е необходим на имунните клетки, за да се делят. Намалените нива на неутрофили в кръвта е класически признак за липса на мед.

  -    Желязо. Острата недостатъчност на желязо се изразява в увреждане на клетъчните функции на T- и B-лимфоцитите, макрофагите и неутрофилите. Макрофагите имат собствен железен резерв. При дефицит не се засегат веднага.

  -    Селен. Той е необходим в минимални количества за тялото. Участва в синтеза на редица белтъци, които са ензими, необходими за нормалното функциониране на имунната система.

  puls.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net