Неделя, 16 Юни 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.01.2019  » Физическа активност сходна с лекарства срещу кръвно


  Според учени редовните физически натоварвания могат да редуцират високите стойности на кръвното налягане с близки стойности до тези, които се постигат чрез приема на антихипертензивни медикаменти.

  Изводът е направен на база почти 400 проучвания, които разглеждат ефективността на различни медикаменти и физически упражнения върху стойностите на кръвното налягане.

  В Англия броят на прескрипциите (рецептите) за медикаменти срещу високо кръвно е скочил с приблизително 50% в рамките на 10-годишен период (от 2006 до 2016 г.).

  Според специалистите пациенти с високи стойности на кръвното налягане трябва да бъдат насърчавани да спортуват, а свободното си време да прекарват в разходки. Тези препоръчки имат отношение и към намаляване на симптомите на тревожност, която все повече зачестява.

  Препоръките включват започване на прием на медикаменти след достигане на праг на систолното налягане – над 130 мм живачен стълб.

  Но според учените тренировки, включващи продължителни разходки, джогинг, фитнес, могат да бъдат дори по-ефективни от някои медикаменти за понижаване на кръвното налягане.

  Според изследователите комбинацията от няколко упражнения, изпълнявани в програма с по-дълга продължителност биха имали особено добър ефект за сваляне на високите стойности на кръвното налягане. Подходящо е комбиниране на плуване, бягане, разходки, включително и упражнения с гири и тренировки за разтягане.

  Като позитиви на физическите упражнения, които да изместват постепенно някои от медикаментите от хипертензивната терапия са намаляване сметките за лекарства, както и избягване на риска от проявата на странични ефекти на фона на една комбинирана терапия от няколко медикамента.

  Изводите, които се правят в изследването са на база 197 проучвания, свързани с въздействието на физическата активност върху кръвното налягане и 194 проучвания, свързани с действието на различни антихипертензивни медикаменти. Изследвани са общо около 40 000 хиляди лица.

  В обзорната публикация се обобщава, че пациентите не трябва да спират медикаментозната терапия, но да се наблегне на спортните занимания като важен елемент за здравето на организма. Важно е да се отбележи, че медикаментозната терапия има важно значение в превенцията на високи стойности на кръвното налягане, които крият редица здравословни рискове.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.05.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net