Неделя, 20 Октомври 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.03.2019  » Детоксикация и пречистване на организма


  Детоксикацията и детоксикиращите хранителни добавки и програми станаха много модерни в последните години. Наистина ли имаме нужда от детоксикация и защо?

  Терминът се наложи в последните години, заради условията, в които живеем. Големите градове са замърсени, дишаме мръсен въздух. Храната, с която се храним съдържа пестициди, нитрати и какви ли не химикали. Това са причините, които налагат да правим детоксикиращи режими за тялото си.

  Всички тези токсини, които поглъщаме са причина за занижените функции на имунната система и честото боледуване, хронични заболявания, натрупване на излишни килограми и т.н.


  Детоксикацията е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от токсини.

  Първи стъпки на детоксикация. Дебелото черво е канализационната система на тялото. Подобно на всички системи то трябва да бъде почиствано и поддържано, за да работи правилно.

  Ежедневната консумация на преработени храни, съдържащи големи количества сол, консерванти, стабилизатори, хидрогенирани мазнини, бои и т.н. силно натоварват дейността на дебелото черво.

  Премахнете преработените храни от диетата си или поне ги ограничете и ги заменете с по-здравословни храни като плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни и т.н. Такива храни са богати на фибри. Те играят ролята на своеобразни четки, които почистват храносмилателната система. Тя не я натоварват, а подпомагат дейността й.

  В основата на повечето програми за детокс е консумирането на органични продукти, сурови плодове и зеленчуци и много вода.

  Какво да избягваме по време на детоксикацията? Всякакви преработени храни – колбаси, готови кюфтета, кебапчета, шунка, чипсове, снаксове, зърнени закуски, захар, алкохол и кофеин. Някои режими препоръчват спиране и на мляко и млечни продукти и месо.

  Но такъв хранителен режим може да се спазва само от напълно здрав човек и то за не по-дълго от седмица. Месото и млечните продукти са основни храни, които ни осигуряват важни нутриенти. Продължителното им изключване от менюто би довело до нежелани последици.

  Строгото и продължително гладуване не се препоръчва при детоксификационен режим. То може да има обратен ефект.

  За да подпомогнете детокса, спортувайте. Физическите упражнения засилват изпотяването, който е основен механизъм за детоксикация.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net