Сряда, 19 Юни 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.03.2019  » Мускули на раменния пояс – подходящи упражнения


  По протежението на горния крайник се намират четири основни мускулни групи – собствените мускули на раменния пояс (около раменната става), мускули на мишницата, на предмишницата и тези на дланта.

  Мускулите на раменния пояс са собствени, гръдни и гръбни. Последните две подгрупи са част от повърхностните мускули на гърба и гърдите. Така наречените собствени мускули на раменния пояс се разполагат от всички страни на раменната става. Те започват от лопатката и ключицата и завършват на раменната кост. От тези мускули с най-голяма площ е делтовидният мускул musculus deltoideus, който е покрит от едноименна фасция.

  На делтовидния мускул се дължи и заоблената конфигурация на рамото. Неговата функция е да отвежда горния крайник до хоризонтално ниво, повдигайки крайника напред. Освен това има възможност още за ротация навън, навътре и изместване назад. Този мускул се разделя на три части условно – предна, средна и задна.

  За предната част на делтовидния мускул са подходящи повдиганията на лост от отпуснато положение на ръцете до хоризонтално положение пред гърдите. За по-напреднали върху лоста се поставят и тежести. Упражнението се изпълнява в 4-5 серии по 10-12 повторения. Между всяка серия се прави почивка от 2-5 минути.

  За задната част на мускула, която участва в отвеждането на ръката назад е подходящо упражнението с разтваряне на ръцете встрани, отново до хоризонтално ниво на отвеждане. Често тази част от мускула се пренебрегва и изостава. Друг проблем е с честото неправилно изпълнение на упражнението. Важно е при изпълнение на упражнението лопатките да не се събират, а движението да идва изцяло от раменната става.

  За мускулите на раменния пояс са подходящи още и т. нар раменни преси с щанга или дъмбели. Упражненията с щанга могат да се изпълняват пред или зад врата.

  Добри резултати има и т. нар „гребане“ – вид дърпащи упражнения. Високото гребане или наричано още "вертолет" представява захват на ръцете в предната част на лоста, след което вдигане до нивото на раменете, така че лактите отиват нагоре и настрани – заставайки успоредно на лоста.

  puls.bg
   

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.05.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net