Сряда, 19 Юни 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.03.2019  » 7 храни, полезни за очите


  Консумирането на някои храни може да помогне за подобряване състоянието на очите. В списъка по-долу са включени част от тях, които са полезни за зрението и предотвратяване на различни очни заболявания.

  Риба

  Рибата, особено сьомгата, може да бъде полезна храна за здравето на очите, тъй като съдържа омега-3 мастни киселини. Есенциалните киселини допринасят за здравето на ретината, но могат да помогнат и за предотвратяване на сухите очи.

  Яйца

  Жълтъците в яйцата съдържат витамин А, цинк, лутеин и зеаксантин, които са жизнено важни за здравето на очите. Витамин А предпазва роговицата, а цинкът допринася за здравето на ретината. Лутеин и зеаксантин пък намаляват вероятността от сериозни заболявания на очите като макулната дегенерация и катаракта.

  Бадеми

  Витамин Е, намиращ се в бадемите, помага за предотвратяване на свързаната с възрастта макулна дегенерация и катаракта. Бадемите се считат за идеален компонент в закуската, като може да се включат в зърнените храни, киселото мляко или различни салати.

  Млечни продукти

  Млечните продукти са полезни за очите, тъй като съдържат витамин А и цинк. Витамин А предпазва роговицата, а цинкът е важен за ретината. Минералът помага и при нощно виждане, но също предпазва от катаракта.

  Моркови и зеленчуци в оранжев цвят

  Морковите и другите зеленчуци с оранжев цвят са богати на витамин А и бета-каротин, които предотвратяват инфекции на очите и други сериозни очни състояния. Те подобряват състоянието на ретината и другите части на очите да функционират правилно.

  Кале

  Калето е изключително полезен за очите, тъй като съдържа много важни витамини и минерали. То е богато и на антиоксиданти, които предотвратяват сериозни заболявания на очите. Лутеин и зеаксантин, намиращи се в калето, защитават тъканите на очите от увреждане от слънчевата светлина.

  Цитрусови плодове

  Портокалите, както и другите цитрусови плодове съдържат витамин С, който е от ключово значение за здравето на очите. Витаминът допринася за здравите кръвоносни съдове в очите. Цитрусите съдържат и витамин Е, антиоксидант, който се препоръчва за борба с увреждания на очите, свързани с възрастта.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.05.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net