Сряда, 19 Юни 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.03.2019  » Филм за групи като Контрол, Ревю и Хиподил ще открие фестивала Master of Art в три града

  © Master of Art

  85 документални филма ще бъдат показани на четвъртото издание на фестивала Master of Art, който ще се проведе от 4 до 25 април в София, Пловдив и Варна. По повод на 30-годишнината от падането на Берлинската стена тази година година е създадена нова категория за взаимодействието между артистите и властта. Друго нововъведение на фестивала е специалната награда, която ще бъде връчена от Гилдия "Критика" към Съюза на българските филмови дейци.

  Това стана известно на пресконференция днес, на която бяха обявени акцентите на единствения фестивал в Източна Европа за документално кино, посветено на изкуствата. Той ще бъде открит на 4 април с два филма.

  "Рокендрол" на Борислав Колев е посветен на български групи, които водят началото си от средата на 80-те години като "Контрол", "Ахат", "Нова генерация", "Ревю", както групи от края на 80-те и началото на 90-те като "Хиподил" и "Ер Малък". "Това е второто течение на българския рок. Във филма се набляга основно върху текстовете, който се отличават от това, което дотогава звучеше по радиостанциите", каза самият режисьор. Той допълни, че в лентата са използвани документални кадри, които могат да бъдат видени за първи път. "Филмът е носталгичен, но в него има и много смешни неща", завърши Борислав Колев.

  Другото заглавие, с което фестивалът ще бъде открит, е "Густав Климт и Егон Шиле: Ерос и Психея" на Микеле Мали. Лентата разказва за един специфичен период във Виена, в който изкуството е в небивал разцвет. В същото време Зигмунд Фройд прави пробив в познанията за човешката психика, а жените започват да се борят за еманципация.

  Артистичният директор на Master of Art подчерта и увеличаващата се публика на фестивала. "Първата година бяха продадени 2500 билета, втората - около 5000. Миналата година закупените билети бяха над 7500", изтъкна той. За втора поредна година във фестивала е включено и младо жури, което отговаря за категориите за дебют и за използването на виртуална реалност в изкуството.

  В категорията "Изкуство и власт" ще бъде показан сръбският филм "Последното приключение на Кактусчето" за съдбата на малко известния художник Велко Коцар. Той е карикатурист и автор на комикси, чиито главен герой е Кактусчето. С идването на комунистите на власт през 1944 г. Коцар е арестуван по обвинение, че е бил агент на Гестапо. Филмът разкрива, че най-вероятно причината за екзекуцията му е негова карикатура на Сталин.

  След като миналата година гръцкият хореограф, режисьор, изпълнител и визуален артист Димитрис Папайоану гостува на фестивала One Dance Week при огромен интерес и пълни зали, документалният филм "Димитрис Папайоану: Зад стената" ще даде възможност на зрителите да проследят процеса на създаване на неговата постановка Still Life.

  В програмата на Master of Art влизат още документални филми за кинорежисьорите Ингмар Бергман, Орсън Уелс и Питър Грийнауей.

  dnevnik.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.05.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net