Понеделник, 19 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.06.2019  » Куба легализира частните Wi-Fi мрежи


  Търговец чака клиенти за стоката си на улицата в Хавана, Куба

  © Reuters

  Куба обяви в сряда, че ще узакони частните Wi-Fi мрежи за достъп до интернет и свързването им към компютри, както и че ще позволи вноса на оборудване от сорта на рутери. Това е нова стъпка за разширяване на комуникациите в управлявания от комунистическата партия остров, пише "Ройтерс".

  Новите правила, които влизат в сила от 29 юли, ще регулират множеството вече съществуващи безжични мрежи, създадени от кубинците през последните години с контрабандно внесена техника, и вероятно ще стимулират създаването на нови такива.

  Решението, обявено от държавната медия, изглежда, ще позволи на частния бизнес да осигурява на клиентите си Wi-Fi интернет законно, което е благодат за туристическия сектор.

  Въпреки това собствениците на мрежи няма да имат право да продават тази услуга, тъй като държавната телекомуникационна компания ETECSA поддържа монопол върху търговския интернет достъп на най-големия карибски остров.

  Обикновените граждани ще могат да се свързват чрез Wi-Fi с инфраструктурата на ETECSA, след като поискат позволение от държавата, допълва държавният сайт Cubadebate.

  Куба отдавна изостава много зад повечето страни в Западното полукълбо по отношение на достъпа до интернет, както заради недостига на средства и продължаващото търговско ембарго на САЩ, така и заради притесненията от потока от информция. До 2013 г. интернетът бе достъпен за обществеността предимно в туристическите хотели на острова.

  Оттогава насам правителството превърна стимулирането на комуникациите в свой приоритет, като въведе Wi-Fi хотспотове на открито и мобилен интернет.

  Като се има предвид бавният темп, с който се осъществява връзването на домовете с мрежата, някои кубинци използват незаконни антени, за да се свързват с хотспотовете вместо това, надявайки се властите да си затворят очите.

  Сега обаче вече ще имат официално позволение да го правят. Междувременно онези, които използват широкообхватна връзка, могат да кандидатстват онлайн, за да получат рутер и да споделят услугата.

  Други кубинци, които не могат да си позволят интернет достъп заради високите цени, са свързали компютрите си с кабел или безжично, за да обменят информация, да играят или да чатят онлайн. Новите правила ще узаконят и мрежи като тези, макар че собствениците ще трябва да искат позволение за външни антени, както и да се съобразяват с определени рестрикции.

  dnevnik.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »