12.08.2019  » Плодове и зеленчуци за вкусен летен сок


През лятото, освен да се консумират много плодове и зеленчуци, могат да се приемат и сокове, направени от тях, за разхлаждане и утоляване на жаждата.


Сок от диня

Този сок е изключително вкусен и същевременно хидратиращ, тъй като 92% от динята е вода. Сокът охлажда тялото, но и го снабдява с полезни хранителни вещества като витамин А, С, В1, В5, В6, калий и магнезий. Динята е много богата и на каротеноиди и други елементи, които подобрят цялостното здраве.

Сок от папая

Папаята е изключително полезен плод, който се бори с повечето заболявания. Богат източник е на храносмилателни ензими, които подпомагат лесното усвояване на храната. Съдържа витамин А, С, фолиева киселина, калий и антиоксиданти, включително каротеноиди. Освен, че е много вкусен, сокът предпазва тялото от ракови клетки, но и може да подобри здравето на сърцето.

Сок от моркови

Благодарение на сладкия си вкус, морковите са идеален избор за витаминозен сок. Те са с високо съдържание на витамин А, биотин и калий. Съдържат каротеноиди, които действат като мощни антиоксиданти в тялото. Сред тях са бета-каротин, ликопен и лутеин. Сокът от моркови разхлажда тялото през лятото, но и оказва благоприятно влияние върху здравето на очите. Той предпазва и от някои видове рак.

Сок от магданоз и целина

Пресният сок от магданоз е богат на витамин А, С и К. Той хидратира цялото тяло, като намалява нивата на кръвната захар и е много полезен за черния дроб. Сокът от целина е още по-полезен, тъй като освен тези витамини, е богат и на антиоксиданти като кемпферол и ферулова киселина. Той действа диуретично и затова е полезен за хората с бъбречни проблеми и задържането на урина. Сокът от целина също може да понижи кръвното налягане и нивата на холестерола. Тези видове сок може да се пият самостоятелно или в комбинация, но може да се смесят и с други видове зеленчуци като морковите например.

Сок от краставица

Краставицата е богата на вода, което я правя изключително добър зеленчуков сок за разхлаждане на тялото в горещите летни дни. Сокът е с ниско съдържание на калории, но е богат на калий, манган и витамин К и С. Сокът е полезен за подобряване функциите на бъбреците, подобряване на храносмилането и за намаляване на килограмите.

puls.bg

«  Обратно към всички текстове