Неделя, 7 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.08.2019  » Защо е полезно да се консумират морски водорасли?


  Морските водорасли най-често растат по скалистите брегове, а цветовете им варират от червено, зелено до черно. Те могат да се добавят към много ястия, включително салати, супи, шейкове и т.н. Добър източник са на витамини и минерали като например желязо, манган, мед, калций, витамин А, Е, С, В и т.н. Съдържат също омега-3 мастни киселини, но и йод и тирозин, които поддържат функцията на щитовидната жлеза. При дефицит на йод например може да се изпитват симптоми на промени в теглото, умора, безсъние и т.н.

  Водораслите са отличен източник на фибри, които подпомагат здравето на червата. Интересното тук е, че съдържанието на фибри във водораслите е повече, отколкото в повечето плодове и зеленчуци. Освен това определени захари във водораслите, наречени сулфатирани, помагат за растежа на добрите чревни бактерии. В допълнение, морските водорасли имат леко слабително действие, така че консумацията им трябва да бъде умерена.

  Благодарение на фибрите в тях също се увеличава чувството за ситост за по-дълго време и така се намалява вероятността от преяждане и покачване на килограмите. Нещо повече – някои проучвания показват, че консумирането на морски водорасли води до намаляване на телесните мазнини. Редовното хапване на водорасли дори може да помогне за детоксикация на тялото и елиминиране на тежките метали като олово и живак от него. 

  Морските водорасли са много полезни и за сърцето, тъй като те засилват кръвообращението в кръвоносните съдове и предотвратяват състояния като сърдечна недостатъчност и атеросклероза. Те помагат за намаляване на холестерола в кръвта. Водораслите съдържат също подобни на въглехидратите вещества, наречени фукани, предотвратяващи съсирването на кръвта. Фуканите намаляват и възпалителните процеси в тялото и са много полезни за черния дроб.

  Ползите от морските водорасли не свършват дотук. Консумирането им може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2 чрез подобряване контрола на кръвната захар. Това се дължи на фукоксантин – вещество в кафявите водорасли, което регулира кръвната захар. В лабораторно проучване също се установява, че друг компонент във водораслите, алгинат, предотвратява покачването на глюкозата.

  Водораслите могат да се консумират и за намаляване на риска от катаракта, но и за подобряване на очното здраве.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »