Сряда, 3 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.08.2019  » Марсиански камък бе кръстен на Ролинг Стоунс


  Кадър от сцената преди концерта на "Ролинг Стоунс" в Пасадина, Калифорния, на 22 август 2019 г.

  Британската рок група "Ролинг Стоунс" е разтърсвала множество сцени по света в своята над 50-годишна кариера, но влиянието й явно вече надскача пределите на планетата Земя и достига буквално космически измерения, след като мисията на НАСА Mars InSight кръсти на нейно име камък на чуждата планета, предаде "Ройтерс".

  С размери, които съвсем леко надвишават големината на топче за голф, въпросният Rolling Stones Rock се е търкалял на разстояние от около един метър, задвижван от кацането на кораба на мисията през ноември миналата година, обясняват от космическата агенция.


  Търкалящ се марсиански камък бе кръстен на

  © NASA.gov

  Te допълват, че в кадри, заснети от InSight на следващия ден, в оранжево-червената повърхност на планетата ясно се виждат следи от търкалянето на RollingStones Rock. Според НАСА това е най-голямото разстояние, на което камък се е премествал по време на кацането на техен кораб на чужда планета.

  Актьорът Робърт Дауни-младши обяви името на камъка преди концерта на Мик Джагър, Кийт Ричардс, Рони Ууд и Чарли Уотс да излязат на сцената на стадиона в Пасадина, близо до една от лабораториите на НАСА.

  Групата, известна с песни като Sympathy For The Devil и Brown Sugar, определи оказаната им чест като "крайъгълен камък в нашата дълга и изпълнена със събития история".

  Макар името Rolling Stones Rock да е неформално, то ще бъде включвано в работните карти за Марс, допълват от НАСА, но единствено Астрономическият съюз има правото да дава научни наименования на локации, астероиди и други обекти в Слънчевата система.

  През юни тази година "Ролинг стоунс" подновиха турнето си "Без филтър" в Северна Америка, след като през април 75-годишният Мик Джагър претърпя сърдечна операция, но се завърна на сцената в добра форма.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »