09.09.2019  » Плоско стъпало – как да подобрим състоянието?


Норма е ходилото да има два свода – съответно напречен и надлъжен. Тяхното пряко значение е за правилната и плавна походка. При плоскостъпие умората и чувството за болка в ходилата настъпва дори и при минимални натоварвания.

За лечението на тази деформация важно значение имат упражненията за укрепване на мускулатурата на ходилото, като по този начин се обезпечава поддържането на свода.

От седеж и краката поставени на пети се изпълнява свиване и отпускане на пръстите на краката. Обикновено упражнението се прави с двата крака едновременно, а повторенията са в рамките на 15 до 20, при необходимост от почивка може да се започне с 8-10 повторения, които постепенно да се увеличават като брой.

Отново от седнало положение и с цяло стъпало върху пода се изпълнява повдигане и отпускане на свода на ходилото. Броят на повторенията е сходен с този при първото упражнение.

От седеж и ходилата на пода се изпълнява максимално повдигане на пръстите, докато петите остават на пода. Отново едновременно с двата крака. Подходящо е изпълнението и на противоположното упражнение с пръсти, опрени с възглавничките си до пода и последователно отлепване нагоре и връщане в изходна позиция на петите.

От седнало положение единият крак се поставя върху другия (кръстосани) и с повдигнатата глезенна става на кръстосания крак се правят кръгови движения в двете посоки. Изпълняват се 8-10 повторения и се сменят краката.

Упражненията могат да се изпълняват и с някои подръчни материали – с разстилане на кърпа на пода и последователното ѝ захващане с пръстите на краката, със стремеж да се събере. Важно е петите да не се отделят от пода.

Подобен тип хватателни упражнения, които тренират мускулатурата, изграждаща свода на ходилото могат да се изпълняват с бухалка, шишарки, кестени, кочан царевица и други подръчни материали.

Например дръжката на бухалката може да се захваща между палеца и показалеца и да се предава от единия крак на другия, докато останалите пръсти са свити.

Ходенето на пръсти и на външния ръб на ходилото също упражнява мускулатурата, но не се препоръчва ходене по вътрешния ръб на ходилото.

puls.bg

«  Обратно към всички текстове