09.09.2019  » 5 храни с високо съдържание на желязо


Желязото е минерал, който изпълнява важни функции в тялото като например да пренася кислород и да подпомага производството на червени кръвни клетки. То трябва да се набавя редовно чрез храната, защото в противен случай може да се развие анемия. Храни, които съдържат този жизненоважен минерал, са:

Черен дроб, бъбреци, мозък, сърце и червено месо

Храни като черен дроб, бъбреци, мозък и сърце съдържат доста добро количество желязо. Те са с високо съдържание и на протеини и са богати на витамини от група В, както и на минералите мед и селен. Те осигуряват още холин, който е важен за мозъка и черния дроб. Червеното месо също е източник на желязо, но е богато и на протеини, цинк, селен и витамин В. 

Бобови растения

Бобовите растения са богат източник на хранителни вещества, включително желязо. Съдържат още фолиева киселина, магнезий и калий. Най-често срещаните видове бобови растения са боб, леща, грах, соя и нахут. Те са полезни също за намаляване на риска от сърдечни заболявания и за намаляване на излишните килограми. За да се подобри усвояването на желязо, бобовите растения е добре да се консумират заедно с храни, които са с високо съдържание на витамин С като зеленчуци, включително домати.

Спанак

Предимството на спанака е, че много добре и бързо се усвоява желязото от него. Това се дължи на високото му съдържание на витамин С. Спанакът е богат още на антиоксиданти, които намаляват възпалителните процеси, предпазват очите от заболявания и тялото от рак. За още по-добро усвояване, спанакът може да се консумира със здравословна мазнина като зехтин.

Броколи

Подобно на спанака и бобовите растения, броколите съдържат желязо, но и голямо количество витамин С, което благоприятства за усвояването на минерала. Броколите осигуряват още фибри, фолиева киселина и витамин К.

Киноа

Чаша киноа осигурява 2,8 мг желязо. Освен това киноа не съдържа глутен. С високо съдържание е на протеин, спрямо много други семена. Богато е и на фолиева киселина, магнезий, мед, манган и куп други хранителни вещества. В допълнение, то съдържа доза антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане.

puls.bg

«  Обратно към всички текстове