Понеделник, 21 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.01.2020  » Ползите от клековете


  Важно е на първо място да дадем разяснение именно на това как правилно да клякаме, защото както знаем всяко упражнение, дори изпълнявано многократно, в случай, че не се изпълнява по правилния метод не само може да не даде очакваните резултати, но крие риск от нараняване.

  Заставаме прави с разтворени крака на широчината на раменете, като е от значение погледът да е напред. Коленете се свиват, избутвайки седалището назад, като леко се навежда гърбът напред (раменете отпуснати, без отлепяне на петите от пода). В случай, че е налице проблем с подвижността на глезените, може да се правят клекове с блокчета, които да повдигат петите.

  Клекът е идеално средство за укрепване на долната част на тялото. При него основно се използват мускулите на бедрата и седалището. С това упражнение ще развиете силата на долните крайници, ще изпълнявате всички движения по-лесно и ще се намали рискът от контузии на ставите. Клекът е изключително важен в спортове, в които се изисква експлозивна сила (тичане, спринт, тенис).

  Движението при клек е предимно в колената и таза. Много е важна и позицията на ходилата. Движението клек се състои от две компоненти, които е добре да се случват едновременно, а именно изнасяне на глутеуса (седалищните мускули) и разтваряне на коленете встрани. Важно е да се отбележи, че колената трябва да сочат към пръстите на краката, защото в противен случай се създава риск от травми.

  Ако нашите колена не следват стъпалата (намират се между стъпалата), когато клякаме, се получава пренасяне на усилие към балансиращите елементи (меките тъкани). 

  Ако позицията на главата е такава, че да гледаме твърде ниско надолу създаваме предпоставка лостът да ни повлече напред и да загубим баланс. В обратният случай се създава излишно напрежение в гръбначния стълб.

  Важно е да се отбележи, че основната цел на упражнението клек не е отслабване. Неговата цел е да направи мускулите на долната част на тялото по-силни и тонизирани. Многобройните повторения на това упражнение изгарят калории, а тонизиращият ефект предотвратява натрупването на мазнини в зоната на бедрата и седалището.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »