Сряда, 27 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.08.2020  » Дуа Липа скара Балканите: чий е айварът?


  Британската певица Дуа Липа похвали "Косовския айвар", с което внесе сериозен смут на Балканите, съобщава I Fucking Love Maps, цитирайки сайта Taste Atlas.

  С позицията си Липа, чиито родители са от Прищина, разгневи както сърбите, които твърдят, че това е традиционен сръбски деликатес, така и македонците, които по традиция държат хубавите неща да бъдат техни. На свой ред хървати, босненци и словенци настояват, че айварът е тяхно изобретение. Засега от България претенции не са заявени, въпреки че, както ще стане ясно, зеленчуковият продукт има нещо общо с черноморската белуга. :)

  "Все пак има добри новини: Айварът принадлежи на всички", припомнят от страницата за любители на географски карти и допълват, че традиционното ястие от чушки и патладжан е популярно в цяла Източна Европа и на Балканите. Въпреки че въпросът за произхода му често предизвиква спорове, както впрочем се случва и с други вкусотии като мусаката например, е ясно, че името на айвара идва от турски, където havyar означава хайвер, съобщават от кулинарния сайт и разкриват детайли от историята на ястието:

  "В миналото Сърбия е била известна с производството на хайвер от черноморска белуга, развъждана специално за целта, и е била най-големият износител на този продукт. По-късно, когато производството на хайвера е било затруднено, сърбите започнали да предлагат така наречения "червен хайвер", т.е. айвар, откъдето произлиза и името на деликатеса".

  Журналисти от Северна Македония обаче не издържаха и пуснаха жлъчна статия с политически привкус по темата, озаглавена "Дуа Липа: Аjварот е албански специjалитет. А Заев и чистокръвен албанец?". Съседите са възмутени и от други изказвания на носителката на "Грами", като например това, че суджукът е една от любимите й "албански храни". С пълния текст на македонската статия можете да се запознаете тук.

  Важно е да уточним, че в Taste Atlas лютеницата е представена като типично българско ястие, за което поне към момента няма претенции от други страни.

  avtora.com

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »