Събота, 31 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.09.2020  » Гордън Рамзи: Трябва да продължим да пътуваме

  © Justin Mandel, National Geographic

  Гордън Рамзи - известният готвач, телевизионен водещ и носител на няколко звезди "Мишлен", отново тръгва на път, за да открива нови места и да опознава различни култури чрез тяхната храна. Вторият сезон на предаването му "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател", която се излъчва в 172 държави на 43 езика, тръгва премиерно в България по канала "Нешънъл Джиографик" (National Geographic) от 13 септември всяка неделя в 22 ч.

  Този път готвачът ще пътува и пирува из Тасмания, Южна Африка, Индонезия, Луизиана, Норвегия, Индия и Гвиана, разказват от тв канала. По време на приключенията си ще участва в традиционно състезание с бикове в оризово поле в Западна Суматра, ще се гмурне в бурните води на Тасмания за гигантски лангусти, ще скочи във високи вълни, за да събира миди по крайбрежието на Южна Африка, ще разучава индонезийски пещери в търсене на гигантски скариди, ще се отправи на пътешествие с АТВ през опасните затънтени пътища на Луизиана, за да лови американски жаби бик и сладководни раци, и ще се хвърли в ледените води на Норвегия, за да открие богатството от съставки, които се намират във фиордите.

  Всеки епизод завършва с предизвикателство - по време на голямо финално готвене Рамзи се изправя редом с кулинарна легенда от посетения регион и заедно готвят за местни хора, с които се е запознал по време на пътешествието си.

  "Дневник" публикува интервю с Гордън Рамзи преди новия сезон на предаването, предоставен от "Нешънъл Джиографик".

  Как ще се променят пътуванията по света след пандемията?

  - Сега безопасността е на първо място. Въпреки всичко не бива да губим тръпката от пътуването и любопитството си - това е от ключово значение. Трябва да продължим да пътуваме и да се впускаме в удивителни приключения. Винаги е вълнуващо да поемеш на път и да се потопиш в атмосферата на непознато място. Ще отнеме време, но трябва да бъдем силни, да се подкрепяме и отново да вдъхнем доверието един в друг. Това може да стане лесно с помощта на храната - като делим хляба си, опознаваме различни култури и се радваме заедно на тръпката от пътуванията и приключенията.

  Как се справяте с непредвидените обстоятелства в търсенето на нови приключения?

  - Действам според ситуацията. По време на снимки не обичам да разполагам с прекалено много предварителна информация. Имам нужда да се опитам и да сгреша два-три пъти, преди всичко да се получи както трябва. Когато се опитвах да премина през кално оризище в Индонезия на ски, теглен от два бика, успях едва след няколко опита. Сега всеки път, когато хвана волана на кола, се сещам как се насочва бик в оризище. Често си спомням за преживяното по време на снимките на "Кулинарният изследовател". Всъщност приключенията ми носят радост, защото са свързани с храната. Може да бия на очи отдалеч, но ми харесва и изобщо не се притеснявам.

  Приложихте ли нещо, научено от пътуванията, докато бяхте затворен у дома?

  - Използвах някои техники, които научих по време на пътуванията, например филетирането на черна пираня, което усвоих в Гвиана. Приложих го върху костур, уловен до брега на Корнуол. Разрязах рибата, разтворих я, изпекох я на барбекюто и я овкусих с лимон. Страхотно е, че успях да предам тази техника на сина си само седмици след като я използвах в джунглата. Без тенджери и тигани, без зехтин, без зестер, без чушлета. Гледахме залеза и се наслаждавахме на костура, приготвен по един различен начин.

  Къде искате да отидете, след като епидемията утихне?

  - Следващата ми дестинация ще бъде в Южна Америка, например Бразилия или Аржентина. Богатите вкусове на храната им, начинът, по който пекат ястията на грил, по който консервират храната, ме въодушевява. Освен това приключението ще включва и планински преход.

  Изненада ли Ви някоя от дестинациите?

  - И преди съм ходил в Индия, затова мислех, че няма да е толкова вълнуващо. Но в Керала си припомних как местната история и регионализацията са се отразили на важността на черния пипер за хората. Невероятно е да набереш пипер в джунглата и след броени минути да готвиш с него. Това е като началото на всяко пътешествие - добиваш представа как са поставени основите, върху които с времето се е градила репутацията на региона. Преживяното ми напомни колко хубав е вкусът на съставките, когато са набавени на място. Нищо не може да се сравни с това да се насладиш на местните вкусове на определена дестинация, докато си там, на място.

  Какво да очакват зрителите от новите епизоди на "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател"?

  - Според мен вторият сезон е като първия на стероиди. Забързахме темпото по отношение на броя посетени дестинации и приключенията. Подходихме дръзко и амбициозно. В Гвиана например снимахме в един от най-гъстите и най-отдалечените райони на джунглата, които съм посещавал. Скочих от хеликоптер във води, гъмжащи от акули, в Дърбан, Южна Африка, лових риба с мрежа в Индия и се гмурках в Тасмания. Всичко това беше много предизвикателно. В процеса на снимки постигнахме по-задълбочено разбиране за културите и поехме по-големи рискове.

  Какво научихте от пътуванията си този сезон?

  - Едно от основните неща, които забелязах, е, че общностите обръщат внимание на инвазивните видове. Местните жители разбират колко опасни могат да бъдат те за околната среда. Например нутриите в южна Луизиана нанасят щети на кореновите системи на растенията и унищожават влажните зони. Голямо предизвикателство е да включиш ястия с нутрия в менюто на местните ресторанти, защото макар и вкусна, в района тя е известна като блатен плъх.

  В Гвиана е невероятно да се види до каква степен коренните жители използват ресурсите на джунглата, които навсякъде около тях. Те не прахосват нищо, набавят си само нужното за деня. Наложи ми се да тренирам с новия си лък, преди да изляза на лов. Не можеш да си позволиш да губиш стрели, когато са изработени ръчно и от тях зависи оцеляването ти. Отправих се на едно приключение и се потопих в атмосферата на всички тези места, което ми помогна да разбера и науча много повече за всяка от дестинациите.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.10.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  30 октомври и 5 ноември

  всички интервюта  »