Събота, 26 Май 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.04.2017  » Дигитализацията на римското наследство по Дунав напредва  Част от древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния ще бъде дигитализирана по проект на Русенския университет „Ангел Кънчев“, Регионален исторически музей – Русе и Музей на националната история и археология – Констанца, Румъния. Днес бе представен напредъка по проекта от експерти в Русенския университет.


  доц. Пламен Захариев представи проекта, а проф. Михаил Илиев обобщи резултатите до момента


  Опазването и популяризирането на римското културно-историческо наследство ще бъде направено чрез развитие на гъвкави, многофункционални платформи за WEB, Android и IOS-базиран достъп до цифровизирано съдържание и информация. Вече са създадени видео клипове, модели и 3D печатни миниатюри на обекти и артефакти по границите на Римския Лимес.  Основната цел на проекта е опазване и популяризиране на исторически и културно значимите обекти от долната част на Римския лимес, обект кандидат за включване в списъка за Световно наследство на ЮНЕСКО.

  Създаването на базата данни за избраните римски културно-исторически забележителности работи като източник на информация в текстове, снимки, видео клипове, 3D и въздушни модели. Тя ще предоставя на туристите информация, която ще използват при планиране на маршрутите си. Разработените многоезични интерфейси ще могат да се ползват като екскурзоводи. Очаква се изложбите на 3D моделите и печатните материали да повишат качеството на предлаганите туристически услуги.


  ЗD модел на крепостта Доросторум

  Проектът се финансира по приоритетна ос 2 на Програмата „Интеррег V-A Румъния - България”: Зелен регион; Специфична цел 2.1: Подобряване на устойчивото използване на природното наследство, ресурси и културното наследство. Стойността на проекта е 494 928,67 EUR.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.04.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ май
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net