Вторник, 19 Юни 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.08.2017  » Ангиографът в УМБАЛ Русе е стопиран неправомерно  Работата на ангиографа, който Русенската болница закупи по проект за подобряване и модернизиране на здравната инфраструктура и струва 1 200 000 лева, е стопиран неправомерно реши Върховният административен съд. Загубите на болницата по поддръжката на апаратурата са 97 610.27 лева без пропуснатите ползи. Според магистратите от ВАС решението на директора на РЗОК да откаже сключване на договор с болницата  по клинична пътека за инвазивна кардиология в продължение на девет месеца, е било незаконосъобразно.

  Ангиографът бе осветен на 17 май 2017 година

  Здравният абсурд започва в края на 2015 година, когато с пари по проект на здравното министерство УМБАЛ Русе получава чисто нова животоспасяваща апаратура, последно поколение. За няколко месеца се подготвят помещения, назначава се и се обучава персонал. Но когато ангиографът трябва да започне работа директорът на РЗОК в Русе отказва да сключи договор, с мотива, че няма как след месец декември да бъде въведена нова дейност и тя веднага да бъде финансирана от касата, въпреки че има изключения, потвърдени от практиката и закона. 

  Административните съдии в Русе не виждат проблем в този казус и стигат до извода, че това не е нова дейност, а нов, съвременен метод в кардиологията, а вече имат и потвърждение на колегите им във ВАС, като решението не подлежи на обжалване.


  Финансовата част от иска на УМБАЛ Русе

  Докато вървят съдебните заседания и тук и в София УМБАЛ Русе трупа загуби, част от които покрива, като обявените и извършени ангиографии за сметка на болницата. Другото са средства за заплати, осигуровки, обучения на наетите лекари, амортизации на апарата /въпреки, че не работи/ и консумативи. Сумата надхвърля 97 000 лева.

  Месеците през които новият ангиограф в болницата не работи, хората в Русе не останаха без здравни грижи. УМБАЛ „Медика“ пое всички, които имаха нужда от преглед, помощ и диагностика, благодарение на лекари – специалисти, независимо в кое лечебно заведение работят.

  Към този момент до министъра на здравеопазването е изпратено писмо със становище по случая. То е адресирано и до управителя на НЗОК и до Надзорния съвет на касата. Съдът е сезиран да разгледа случая и иска за пропуснати ползи на УМБАЛ Русе.

  АРЕНА

   

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    31.05.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net