Понеделник, 22 Октомври 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.09.2017  » 1640 са новите студенти, които започват обучение в РУ

  1640 са първокурсниците, които започват обучение в 52 бакалавърски програми на Русенския университет на 18 септември. Тази година над 80% от кандидат-студентите използваха електронната платформа за подаване на документи, като голяма част от тях използваха и възможността да се явят на предварителните изпити в Русенския университет. По този начин висшето училище има 92% изпълняемост на държавната поръчка.

  В момента е в ход приемането на документи за обучение в 80 магистърски програми. Срокът за подаване на документи е до 29 септември, а резултатите от класирането ще бъдат обявени до 3 октомври 2017 година.


  Ректорът - проф. Велизара Пенчева представи плановете за развитие на университета през новата академична година.

  С разкриването на Филиал Видин се реализират част от плановете по изпълнение на стратегическата задача за позиционирането на Русенския университет като водеща образователна и научноизследователска институция в Дунавския регион. Над 125 студенти първокурсници ще започнат обучение във Видин в шест специалности в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ - Земеделска техника и технологии, Електроника, Технология и управление на транспорта, Европеистика и глобалистика, Индустриален мениджмънт, Компютърни науки, Бизнес мениджмънт (дистанционна форма).

  По време на пресконференцията стана ясно, че университетът планира да домакинства три събития по време на Председателство на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Заедно с МОН и Генерална дирекция „Образование и култура“ на Европейската комисия в Русенския университет ще се проведе събитие свързано с проекта HEInnovate на ОИРС на ООН и ЕК. През месец май ще се проведе международна конференция на тема „Добавената стойност на дунавските страни за Западните Балкани в контекста на подготовката им за членство в Европейския съюз“, а през месец юни конференция на тема „Добавената стойност на българските дунавски региони за Европейския съюз“

  И през новата учебна година академичното ръководство ще работи по утвърждаването и разширяването на международните позиции на Русенския университет, добавяйки съществен принос за изграждане на свързана система за висше образование в международното образователно пространство, с фокус за развитие на съвместни програми с чуждестранни висши училища. С Политехническия университет на Каталуния, Испания се подготвя обучение в магистърска програма по Транспортни технологии и логистика. Съвместно с Хюбейския технологичен университет във Вухан, Китай бакалаври ще се подготвят по компютърни науки. В процес на подготовка са договорите за съвместно обучение с Националния институт по приложни науки в Рен, Франция, Шанхайския политехнически университет, Китай и Университета по селско и горско стопанство в Хо Ши Мин, Виетнам.

  Активна работа по прогнозирането и справянето с бъдещи несъответствия с пазара на труда в квалификацията на випускниците на университета и насърчаване на върхови постижения в развитието на уменията на обучаемите е друг акцент в плановете на университета.

  Значителен приоритет в работата на научния потенциал е ефективна научноизследователска, развойна и внедрителска дейност за активно за развитие на иновациите.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net