Понеделник, 22 Октомври 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.09.2017  » Организаторките на антихлорните протести да бъдат удостоени с Почетен гражданин на Русе


  Със званието Почетен гражданин на Русе да бъдат удостоени организаторките на първите антихлорни протести в града - Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева /посмъртно/, Стефка Монова, Евгения Желева /посмъртно/, Албена Велкова и Мария Варамезова /посмъртно/. Предложението е от общински съветници от групата на „Патриотите ВМРО, Глас народен”.

  През септември 2017 г. се навършват 30 години от първите протестни демонстрации в България по време на комунистическия режим. Причината за тях е системното обгазяване от химическия комбинат в Гюргево, който години наред трови въздуха на русенци с хлороводород, тетрахлорметин, епихлорхидрин и редица други компоненти.

  Организаторките на първите протести са озеленителки в стопанско предприятие „Паркстрой”. Жените учредяват „Движение за самозащита на Русе”. На 10-ти февруари 1988 година жените организират четвъртата, най-голяма демонстрация, а заснетите кинокадри стават основа за емблематичния филм „Дишай”. На площада се събират между 2000 – 3000 граждани, а най-отпред на шествието вървят майките с детски колички.

  В четвъртата демонстрация, по покана на Цонка Букурова в организационния комитет се включва и Мария Варамезова. Тя е известен общественик в Русе и майка на шест деца. Известна е с активните си позиции по различни обществени теми. Tя е и един от учредителите на „Екогласност”.

  Жените от “Паркстрой” направиха своя достоен избор и не пожелаха да станат част от новите политици на България. Тези, които инициираха и поведоха автентичните демократични сили на българското общество не потърсиха облаги и не очакваха признание.

  През 2014 година президентът Росен Плевнелиев им връчва орден “Стара планина”.

  Предложението на общинските съветници ще бъде гледано на предстоящата сесия.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net